Човечеството изобретява нови уреди и технологии от незапомнени времена. Отначало

...
Човечеството изобретява нови уреди и технологии от незапомнени времена. Отначало
Коментари Харесай

6 стари изобретения, които не се нуждаят от подобрение

Човечеството изобретява нови уреди и технологии от незапомнени времена. Отначало те са примитивни, само че трансформират историята като елементарното колело. С течение на времето технологиите се развиват все по-бързо и сме изобретили мощна кола с мотор с вътрешно горене, аероплан тв приемник и компютър.

Обикновено предметите и уредите с които боравим всеки ден се развиват и усъвършенстват непрестанно. Например пишещата машина, която към този момент съвсем не се употребява. Днес имаме компютри и преносими компютри с комфортни клавиатури, предпазване на текст и доста други нововъведения, помагащи ни в основаването на печатни текстове.

Но в света има изобретения, които на практика не са се трансформирали от основаването си... И всичко това, тъй като те се оправят чудесно със своите функционалности през цялото време и не изискват усъвършенствания. Сайтът hi-news.ru предлага да си напомним 6 такива идеални изобретения на човечеството, които са на стотици години. Те са доста елементарни в дизайна, само че в това време улесняват доста живота ни. В продължение на стотици години някои от тях са станали по-леки и красиви, а технологията на тяхното произвеждане е достигнала цялостна автоматизация. Но методът, по който извършват функционалностите си и по какъв начин наподобяват като цяло, остава неизменен. Понякога се пробват да ги подобрят, само че нововъведенията са просто безполезни. В последна сметка хората не престават да употребяват това, с което от дълго време са привикнали.
 Снимка 517121
Източник:

Чайник

Да стартираме запознанството си с идеалните изобретения с чайника. Според учените първите чайници се появяват към 1270 година. Родното място на изобретението се смята за монголската страна Юан, която е учредена от внука на Чингис хан, хан Кублай. Основната част от тази супер страна е бил Китай, тъй че чайникът може да се смята за китайско откритие. Първите чайници в историята са направени от глина и са били многофункционални. В тях хората са варели вода, чаени листа и други напитки. Смята се, че в древността чайниците са били дребни и са били предопределени за една порция. Следователно хората са пиели чай непосредствено от чучурите, без да употребяват чаши.

Някои може да спори, че чайниците са се трансформирали доста от този момент. Всъщност през днешния ден в магазините можете да си купите електрически чайници с таймери и даже с функционалност за гласов надзор. Но забележете, че външните им характерности остават същите като преди стотици години. Те към момента имат ръкохватка, похлупак и чучур, през който се излива вода. Човечеството не е измислило нищо по-добро и в действителност надали ще го измисли. Може би в бъдеще ще има чайници с изкуствен интелект, които работят без електричество. Но е малко евентуално формата им да се промени. В това няма подозрение.
 Снимка 517124
Източник:

Капан за мишки

Жителите на градовете имат съвсем никакъв проблем с мишките. Те могат да безпокоят единствено жителите на първите етажи. Но даже такива случаи към този момент са доста редки. В същото време клопките за мишки към момента са настоящи в селските къщи, тъй като дивите мишки не са отишли на никое място. Както преди хиляди години, тези гризачи са селскостопански вредители и преносители на рискови заболявания. И хората към момента употребяват клопки с пружина, които са измислени през 19 век. Невъзможно е да се каже тъкмо кой е измислил клопката за мишки. Първият подобен, който се появява на пазара, се смята за " Little Nipper ", който е фиктивен през 1890-те от някакъв Джеймс Хенри Аткинсън. Но английският откривател Хирам Максим също има патенти на устройство, сходно на капан за мишки. Между другото, това е индивидът, който е изобретил картечницата " Максим ".

Днес има доста разнообразни клопки за мишки. Има кафези мишоловки, които поддържат мишките живи. Има и лепилни клопки за мишки, които са клопки със примамка вътре в кръг от лепило - животните се залепват към него и умират. А през 2000-те в Китай е въведен крокодилски капан за мишки с остри зъби, който бързо убива гризачи и е предпазен от подправени аларми. Е, не забравяйте за електрическите клопки за мишки, които шокират мишките с токов удар. Но пружинните клопки към момента са най-популярни, тъй като са лесни за потребление, костват малкоа и са също толкоз ефикасни, колкото и другите типове клопки за мишки.
 Снимка 517122
Източник:

Бодлива тел

Днес бодлива тел се употребява интензивно за отбрана на военни уреди и други значими зони. Но в началото металната тел с шипове е проектирана да предотврати бягството на добитъка от фермите. Собствениците на крави не можеха да си разрешат да строят дървени огради с дължина няколко километра, тъй като това би било доста скъпо. Проблемът е решен през 1872 година, когато американският фермер Хенри Роуз основава телена ограда, към която са прикрепени дъски с шипове. Впоследствие дъските бяха отстранени и телта просто беше усукана по подобен метод, че бодливите издатини останаха на повърхността му.

Бодлива тел се предлага в комерсиалната мрежа към 1880 година като много на ниска цена артикул и по тази причина доста фермери го купували. Благодарение на това просто откритие хората в доста страни най-сетне съумяха да си разрешат да купуват добитък, тъй като казусът със построяването на огради беше решен. Смята се, че изобретяването на бодлива тел е изиграло огромна роля в развиването на отглеждането на животни в целия свят. Днес има бодливи проводници с електричество, пуснато през него, само че външния тип и функционалността на това откритие също не се е трансформирало по никакъв метод.
 Снимка 517119
Източник:

Люлеещ се стол

Кой и по кое време е направил първия клатещ се стол в света е незнайно. Жителите на Съединени американски щати имат вяра, че тези успокояващи мебели са измислени от политика Бенджамин Франклин. Едва ли, той е роден през 1785 година, до момента в който първото споменаване на така наречен " Люлеещ се стол " датира от 1766 година.

Първите клатещи се столове всеобщо се продават през 1860 година от австрийския производител на мебели Michael Thonet. Такива кресла били доста търсени, тъй като изглеждали красиви и са доста комфортни. Хората с болки в гърба са изключително удовлетворени от това откритие, защото столът контролира центъра на тежестта по отношение на индивида, който седи на него. Следователно е доста елементарно да заемете комфортна позиция на тялото на клатещия се стол.

Люлеещите се столове не са се променяли от самото им основаване. Отново, в случай че посетите някой онлайн магазин, евентуално ще намерите столове с масажор или други функционалности. Но множеството от тези столове към момента се състоят от седалка и облегалка, както и заоблени крайници в профил. До този миг производителите на мебели не са съумели да прибавят нищо ново към тях. Но и това не е належащо, тъй като клатещите се столове по този начин или другояче наподобяват естетически приятни и доста комфортни.
 Снимка 517126
Източник:

Конструктор LEGO

Гениалната концепция за основаване на изкуствени тухлички, които могат да бъдат свързани между тях за сглобяване на разнообразни предмети, идва на разум на датчанина Оле Кирк Кристиансен. Компанията LEGO е учредена през 1932 година и се състои единствено от 7 души. Тяхната задача била да разработят играчка, която развива творчеството на децата. След като основава части, които си пасват, компанията стартира да ги продава през 1947 година. Първоначално малко хора желаеха да купуват играчки, направени от евентуално рискова пластмаса. Родителите вярвали, че играчките би трябвало да бъдат извънредно дървени или железни. Компанията LEGO в началото създава играчки от дърво, само че с течение на времето те въпреки всичко съумяват да потвърдят, че употребяваната от тях пластмаса е безвредна.

Днес под марката LEGO се създават много скъпи строителни комплекти, от частите на които можете да сглобите къщички за играчки, транспортни средства и даже електронни роботи. Но външният тип на частите не се е трансформирал.

Ако вземете ЛЕГО кубче от 1958 година, то ще се свърже безпроблемно с модерните части. Удивително е по какъв начин характерната форма на детските дизайнерски елементи може да направи компанията толкоз известна. Вероятно има доста малко деца по света, които в никакъв случай не са чували за LEGO констрпуктурите.
 Снимка 517125
Мухобойка

През летните жеги не можете да минете без мухобойка, тъй като десетки досадни инсекти летят в жилища и къщи. Този инструмент за размазване на инсекти е прочут на хората от доста дълго време, най-вероятно от времето на египетските фараони. Но патентът за по този начин наречения " Изтребител на мухите " през 1900 година е получен от някой си Робърт Монтгомъри.

Благодарение на това откритие разпространяването на заболявания, пренасяни от инсекти, е понижено в доста страни. Някои нации и до момента считат мухолобойката за доста значим предмет. Ръководителите на някои африкански страни към момента употребяват мухоловката като знак на властта.

Мухобойката се предлага в разнообразни типове. Свикнали сме с обстоятелството, че са направени от пластмаса или гума, само че в някои страни опашките на животните и други странни устройства, прикрепени към дръжките, се употребяват за унищожаване на мухите. Но същността е една и съща - всички мухобойки имат ръкохватка и гъвкава част, с която можете да поразите всяко насекомо. И това просто устройство може да се откри в съвсем всяко жилище.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР