Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден

...
Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден
Коментари Харесай

Хората са по-опасни от вулканите

Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден диоксид и други въглеродни съединения от всички вулкани на нашата планета, макар обстоятелството, че 99,8% от въглерода на нашата планета е подземен, настояват учени. Целта на траяло 10 години изследване на експерти от Вашингтонския център за наблюдаване на въглерода (Deep Carbon Observatory) беше да се откри общото количество въглерод на нашата планета и да се разбере дали актуалните високовъглеродни излъчвания в атмосферата в действителност са нещо извънредно в историята на нашата планета, съобщи Нова телевизия.

Това опровергава известния мотив на скептиците, че вулканите отделят повече въглероден диоксид в атмосферата от хората. Общото количество въглерод, ситуирано на повърхността и в атмосферата на нашата планета, учените оцениха на към 43 500 гигатона. Според тях това е единствено 0,2% от общия въглерод на Земята - 1,85 милиарда гигатона. По-голямата част от въглерода - 99,8% - е под повърхността на Земята.

Проучването демонстрира, че вулкани и други вулканично дейни формирания, като пукнатини в земната кора, отделят към 0,3-0,4 гигатона въглерод годишно в атмосферата. Човечеството изпраща в атмосферата сред 40 и 100 пъти повече въглероден диоксид.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР