Членството в Европейския съюз не означава, че някой друг трябва

...
Членството в Европейския съюз не означава, че някой друг трябва
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Членството в ЕС не означава друг да решава проблемите ни

„ Членството в Европейския съюз не значи, че някой различен би трябвало да взема решенията вместо нас. Не би трябвало да чакаме единствено механичния превод на европейските наставления. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на полемика „ България 2019 – нови хоризонти: подозрения, очаквания, вероятности “. Форумът, на който млади специалисти показаха своите визии за развиването на страната, се провежда от Институт за обществена интеграция и Фондация „ Фридрих Еберт “.

 

По думите на вицепрезидента рискуваме да проведем акция за европейските избори като „ провинциална “ страна, да се изключим от огромния диалог за бъдещето на Европа. „ В България липсва спор за нашето място в Европейски Съюз, за действието на съюза и наличието на политиките му “, означи Илияна Йотова. „ Когато имаме ясни позиции, можем да търсим своите съдружници в Европа “, посочи вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова съобщи, че страната ни няма позиция за новата отбранителна политика на Европейски Съюз, а тя крие опасности от основаването на втори Шенген – този път в областта на защитата. Нямаме позиция и във връзка с европейските финанси за идващия програмен интервал.

 

Вицепрезидентът разяснява пакета „ Мобилност “, като акцентира, че българската страна не му е обърнала нужното внимание в точния момент. Гласуването му в дневния ред на Европейския парламент в „ 12 без 5 “, без задоволително причини и сериозна полемика Илияна Йотова дефинира като следващата демонстрация на двойни стандарти. „ Малко над 300 души се пробваха да решат ориста на хиляди европейски жители “, означи вицепрезидентът.

 

„ Да се опитаме да проектираме националните проблеми върху европейските политики “, прикани Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента в България не се води спор и за националните цели, липсва разговорът с жителите и специалистите по значимите за страната тематики. „ Най-лошите проявления на тази липса са в българското законодателство, което се ремонтира непрекъснато точно поради неналичието на експертна оценка и на аргументирана полемика “, съобщи Илияна Йотова.

 

„ Разговорът за демография е диалог за стопанската система и нейното развиване “, уверена е вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова в България не се прави целенасочена политика с ясни цели за развиване в идващите години. Вицепрезидентът уточни, че страната ни има доста необработен капацитет за развиване в редица области – високите технологии, туризма, селското стопанство.

 

„ Нулевите години във вузовете може да са инструмент в битката с несъответствието сред търсене и предложение на пазара на труда, само че те не вършат политика “, означи Илияна Йотова. Вицепрезидентът посочи, че българската страна е донор в Европа и света на доста добре готови фрагменти.

 

„ Липсва действителна национална политика за западащите и периферните райони на България. Европейските средства не са задоволителни за развиването на стопанската система “, акцентира Илияна Йотова.

 

Визиите на млади създатели за развиването на България са събрани в книга. Вицепрезидентът поздрави създателите и издателите за смелото начинание и посочи значимостта на подобен вид конгреси, на които се обменят хрумвания за развиването на страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР