Членството на България в еврозоната и в банковия съюз ще

...
Членството на България в еврозоната и в банковия съюз ще
Коментари Харесай

Бизнесът и правителството обсъдиха пътя на България към еврозоната

Членството на България в еврозоната и в банковия съюз ще подсигурява парите на хората и няма да разреши да се повтори рецесията с КТБ. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на 13-ата годишна среща сред бизнеса и държавното управление, проведена от вестник " Капитал ". Тази година тя беше отдадена на пътя ни към еврозоната. Министър-председателят отговори и на вчерашните рецензии на президента за икономическото положение на страната. Финансовият министър и шефът на Българска народна банка от своя страна обявиха, че няма причина да бъде отлагано влизането на България в чакалнята за еврозоната.


Членството на България в еврозоната и банковия съюз ще вкара банкова дисциплинираност и ще подсигурява сигурност и бистрота на кредитната система, безапелационен беше министър председателят Бойко Борисов в своята тирада пред бизнеса.
Бойко Борисов, министър-председател: И в банковия съюз и в еврозоната, нито централните банки, нито банките в съответната страна могат да си разрешават да употребявам по-мека дума - волности. Целта е в случай че някой притежател на банка или група акционери доведат до банкрута една банка, не данъкоплатецът да заплати, не хората да изгорят с парите си там, а те да понесат своята отговорност и те да платят. Разбира се, че е значимо по-ниски лихви по заемите, постоянна банкова система, недай си боже рецесия - има кой да ти помогне. Но най-важното е дисциплинирането на банковия бранш - да не може да се случи това, което ставаше по времето на министър Гечев, по времето на мандата предишния на Българска социалистическа партия, с КТБ и всичко останало.
Борисов увери, че по този метод ще се пресекат опциите за незаконни практики през банките.
Бойко Борисов: Убеден съм, че тези, които им е хубаво да си употребяват банките, да си финансират частния бизнес - безотговорно, ще бъдат доста срещу, ще вложат пари против нас, може и банкери да излязат на митинг.
Специален посетител на срещата бизнес-правителство тази година е заместник-председателят на европейската комисия и някогашен министър председател на Латвия Валдис Домбровскис. Той още един път посочи, че изгодите на страната ни като член на еврозоната са повече от загубите, само че и че би трябвало да продължим да работим.
Валдис Домбровскис: Според последните оценки на еврокомисията има няколко значими области за България, в които би трябвало да има усъвършенстване - би трябвало да се укрепи административният потенциал, да се запълнят някои пукнатини във финансовия бранш, да се довършат законовите текстове, свързани с несъстоятелността и да се усъвършенства цялостното ръководство на банковата система. Страната би трябвало да влага и в възстановяване на уменията и образованието, предизвикателство остава оправянето с бедността и общественото изключване.
България към този момент има нужното законодателство, с цел да се причисли към чакалнята на еврозоната, сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев, който обаче подсети, че въпреки всичко участието ни не е панацея за проблемите в страната.
Димитър Радев, Българска народна банка: Цялостният развой и самото присъединение на страната, първо към банковия съюз а по-късно към еврозоната, не може да бъде сурогат по никакъв метод на положителната макроикономическа политика и на положителните бизнес практики. Страна, която не се преценява с това условие, ще изпита съществени стопански компликации и даже може да катастрофира финансово, без значение дали е в еврозоната или отвън нея.
Финансовият министър Владислав Горанов пък отговори на главния въпрос, който интересува хората и бизнеса, по отношение на участието ни в еврозоната - ще има ли огромно повишаване на артикули и услуги.
Владислав Горанов: Няма икономическа и житейска логичност да се чака смяна на ценовите нива при присъединението на България към еврозоната. Такива не са следени през последните пет страни, и в Прибалтийските страни и към тези, които се причисляват към еврото.  Румен Радев: Това бе година на илюзорна непоклатимост и повишаване на беззаконието Румен Радев: Това бе година на илюзорна непоклатимост и повишаване на беззаконието
Това бе година на илюзорна непоклатимост и повишаване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Това съобщи президентът Румен Радев при доклад...
 © Минко Чернев / Българска телеграфна агенция
Освен да приказва за еврото и банките обаче, министър председателят през днешния ден отговори и на рецензиите на президента Румен Радев от през вчерашния ден. Борисов увери, че стопанската система на страната се развива добре, вложенията се усилват. Премиерът направи съпоставяне с 2014 година - от този момент до момента Брутният вътрешен продукт е повишен с близо 40%, междинната работна заплата с 50 на 100, а външният ни дълг ще намалее до края на годината до 18,6%. Голяма част от вложенията са реализирани с помощта на еврофондовете.
Бойко Борисов: Има хубава българска сентенция - който заплаща, той поръчва и музиката, големи пари се изливат в еврофондовете, несъмнено, че те желаят да знаят по какъв начин се харчат. Към края на март най-малко още три лота ще стартираме да строим по " Хемус ", тъй като това ще е " реката ", по която ще потекат вложенията в Северна България. До Севлиево, Габрово, е цялостно със фабрики.
Премиерът посочи напредъка в битката с контрабандата при цигарите и заяви, че това ще се случи и с горивата до месец, месец и половина.
Бойко Борисов: С такова видеонаблюдение на всяко пристанище, на всеки кран, на всяка гемия, дете с пояс да влезе във водата го виждаме, дали е в Дунав, дали е в Черно море.
Борисов отговори и на рецензията на президента Радев, че доставчика на бойни самолети е определен непрозрачно.
Бойко Борисов: Да обвиниш българското държавно управление, че прави спекулация с Тръмп и със Съединени американски щати, това допустимо ли е? Не, благодаря, по-прозрачно от това няма. Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с техника и то единствено във Военновъздушни сили. 12 кугъра, пантери, спартани, милиарди, и нямат вътре една пушчица, едно патронче не могат да изстрелят. Техника единствено за тичане, да се изнесе генералния щаб и всички ръководещи бързо при война.
Речта си Борисов приключи с положителната вест, че Световната банка ще направи точно у нас аутсорсинг център, който ще отвори работа за 200 висококвалифицирани експерти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР