Членовете на Учредителното събрание, приело първата българска конституция са титаните,

...
Членовете на Учредителното събрание, приело първата българска конституция са титаните,
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Те бяха титаните, ние сме смирени наследници

Членовете на Учредителното заседание, приело първата българска конституция са титаните, ние сме техни смирени наследници. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева при разкриване на тържественото съвещание на Народното събрание във връзка 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.

 Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание: Със сигурност всеки от нас позволява неточности и мъчно реализираме единодушие, само че в случай че ежедневно си припомняме постигнатото от строителите на модерна България, в случай че ежедневно си припомняме величието на тяхното дело, това ще ни направи по-добри и по-достойни чиновници на българския народ.
Председателят на Народното събрание уточни, че величавостта на делото на учредителите се дължи на способността им да превъзмогнат разликите и ползите си в името на приемането на първата българска конституция.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи в словото си, че свикването на Учредителното заседание е кулминационна точка на Българското национално Възраждане. В дебатите всеки от първите български депутати е воден от концепцията за създаване на съвременна България. Тя прикани депутатите да не не помнят, че наличието в политическия живот е въпрос на предопределение и изпитание и че би трябвало да се почита мнението на съперниците.

Корнелия Нинова съобщи от името на Българска социалистическа партия за България, че Търновската конституция, въпреки и направена съгласно европейския опит не е тяхно копие. Тя попита дали 140-години по-късно всички българи са равни пред закона и до каква степен са свободни българите, които живеят в недостиг.

Нинова съобщи, че конституцията има капацитет да реши българските проблеми, само че запита дали политиците имат качества и воля да защитят ползите на българския народ, за сметка на личните си ползи.

Преди да мислим за нова конституция, можем да създадем смяна в живота на нашите сънародници, да стартираме да я прилагаме, тъй като сме се отклонили от нея.

Явор Нотев от името на " Обединени патриоти " съобщи, че годишнината е обръщение към жителите да живеят съгласно закона и че върховенството на закона е пътят към благоденствието на страната.

Той прикани всички да сме съдии и прокурори на себе си и да следваме законите.

Според ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ приемането на първата конституция е измежду най-светлите дати в новата българска история, която разрешава възобновяване на държавността на основа на правилата на парламентаризма.

Лидерът на Движение за права и свободи подсети, че в доста връзки настоящата конституция от 1991 година препотвърждава правила на Търновската като разделянето на управляващите, гарантиране правата и свободите на жителите, неприкосновеността на благосъстоятелност, политическия плурализъм, свободата на жителите и други

Нека помним, че от държавниците и политиците, както и от обществото, дали ще пренесем съзидателното и градивното или ще станем заложници на разрушителното и конфликтното, прикани Карадайъ.

Председателят на парламентарната група на " Воля-българските родолюбци " Веселин Марешки съобщи, че учредителите са били обединени от една обща цел - развиването на България. Той дефинира епохата като " време на цялостен напредък ", който изпълва съвременниците с горделивост.

Големите родолюбци на времето не са питали какво ще взема, а са давали за бъдещето на България и за бъдещите генерации, сподели Марешки.

Той прикани да се съблюдават традииците, българския горделив дух и най-много родолюбието.

Заседанието беше намерено със звънеца, употребен от ръководителя на Учредителното заседание Екзарх Антим Първи и в наличието на оригинала на Търновската конституция.

На съвещанието участваха 211 от 240-те български народни представители. На съвещанието участваха президентът Румен Радев, както и шестима някогашни ръководители на Народното събрание.

Депутатите одобриха декларация към българския народ във връзка на годишнината на Търновската конституция.
Още по тематиката 140 години Търновска конституция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР