Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) са

...
Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) са
Коментари Харесай

ВСС сигнализира ЕК за посегателства върху независимостта на съдебната власт у нас

Членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) са разискали с представители на кабинета на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Юрова - Европейски комисар с сектор „ Ценности и бистрота “ политическите решения за закриване на органите на профилираното правораздаване, за понижаване на бюджета на прокуратурата и настояванията за оставката на основния прокурор, оповестява Висш съдебен съвет.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30711
Акцент в диалозите са били заплахите от нарушение на правилата за разделяне на управляващите и върховенството на закона, поради динамичната обстановка в страната и политическите обструкции по отношение на правосъдната власт, в частност Прокуратурата.

„ Изложени бяха притеснителни обстоятелства и условия от последните седмици, по отношение на политическата декларация на ръководещите партии от 14.01.2022 година с апел за оставка на основния прокурор; Законопроекта на Министерството на правораздаването за промени в Закона за правосъдната власт от 28.01.2022 година и предлагането за понижаване на настоящите разноски на Прокуратура на Република България за 2022 година с 20 млн. лева “, прибавят от Висш съдебен съвет.

Вижте цялата позиция на Висш съдебен съвет:

Политическите решения за закриване на органите на профилираното правораздаването, за понижаване на бюджета на прокуратурата и настояванията за оставката на основния прокурор, разискаха членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет с представители на кабинета на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Юрова - Европейски комисар с сектор „ Ценности и бистрота “.  

Акцент в диалозите бяха заплахите от нарушение на правилата за разделяне на управляващите и върховенството на закона, поради динамичната обстановка в страната и политическите обструкции по отношение на правосъдната власт, в частност Прокуратура на Република България. Изложени бяха притеснителни обстоятелства и условия от последните седмици, по отношение на политическата декларация на ръководещите партии от 14.01.2022 година с апел за оставка на основния прокурор; Законопроекта на Министерството на правораздаването за промени в Закона за правосъдната власт от 28.01.2022 година и предлагането за понижаване на настоящите разноски на Прокуратура на Република България за 2022 година с 20 млн. лева

Посочена бе действителната заплаха самоцелните политически решения да доведат до връщане на престъпността на равнището от 2012 година, когато стартират работа профилираните съд и прокуратура, основани по рекомендация на Европейската комисия от 2009 година Отбелязано бе, че резултатите от тяхната активност подхождат на законодателния план за противопоставяне на проведената престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Изложените причини за успеваемостта и ефикасността на прокуратурата бяха подкрепени със статистически данни от Анализа на Специализираната прокуратура, следствения отдел към нея и Апелативната профилирана прокуратура за интервала 2012 – 2020 година

Прокурорската гилдия изрази изрично противоречие с претекстовете за съкращаване бюджета на прокуратурата, съгласно които „ ще се реализира бързо и дейно реформиране на Прокуратура на Република България “. Споделена бе увереността, че вносителите са наясно с функционалността на бюджета на правосъдната власт като поръчител на нейната самостоятелност, заради което намаляването му съставлява инструмент за непозволен напън върху прокуратурата. Съобщено бе за признатото от Прокурорската гилдия мнение в тази връзка, което ще бъде прегледано на съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет.

Представителите на европейския комисар показаха, че получават информация за обстановката в правосъдната власт в България по разнообразни канали, в това число от правосъдни структури и се ангажираха да проучат в детайлности предоставените данни. Те разясниха, че ще прегледат всички предоставени им документи, въз основа на които ще изразят мнение. Подчертано бе, всеки опит за интервенция върху независимостта на правосъдната власт, се възприема съществено, изключително в подтекста на Механизма за съдействие и инспекция и на Механизма за върховенството на закона.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30711  Лекари: След боледуване от COVID-19 може да се развие диабет Лекари: След боледуване от COVID-19 може да се развие диабет  Швейцария анулира множеството ограничавания против разпространяването на COVID-19 Швейцария анулира множеството ограничавания против разпространяването на COVID-19  Германия възнамерява да отстрани коронавирус рестриктивните мерки напролет Германия възнамерява да отстрани коронавирус рестриктивните мерки през пролетта
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР