Членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - губещ скорост участник

...
Членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - губещ скорост участник
Коментари Харесай

Германските социалдемократи избират ново ръководство - тандем от мъж и жена

Членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - губещ скорост участник в обединението на канцлера Ангела Меркел - гласоподават от през вчерашния ден за ново управление, като за първи път то ще съставлява тандем от мъж и жена, съобщи " Франс прес ".

Партийната членска маса от 425 630 души ще може да гласоподава до 29 ноември електронно или по пощата за двойките, класирали се за втори тур. Резултатът ще бъде огласен на 30 ноември, седмица преди конгреса в Берлин за встъпването в служба на определените.

Фаворит на първия тур с 22.68 % от гласовете бешe двойката, формирана от сегашния вицеканцлер Олаф Шолц и депутата от Народното събрание на провинция Бранденбург (в някогашната ГДР) Клара Гайвиц.

Другата двойка, с 21.03 % на първия тур, се състои от двама опитни, само че не изключително известни на необятната общност персони - някогашния министър на финансите на провинция Северен Рейн-Вестфалия Норберт Валтер-Борянс и депутата Саския Ескен.

Изборите са резултат от оставката през юни на предходния водач на ГСДП Андреа Налес след разочароващите резултати на партията на европейските избори на 29 май, на които тя събра едвам 15.8 % от гласовете.

Шолц - в този момент министър на финансите и евентуален претендент за канцлер, в случай че завоюва вътрешнопартийните избори - ще се бори дружно с партньорката си Гайвиц за оставане на ГСДП в огромната коалиция отпред с Меркел до 2021 година При все това той приканва актуалната огромна коалиция - система, от която са удовлетворени все по-малко германци - да е последната.

Втората двойка се отнася по-критично към присъединяване на партията в обединението, без обаче да упорства намерено за завършек на съюза, подписан през 2018 година след траяли с месеци договаряния.

Социалдемократите ще се произнесат по въпроса за участието в ръководещата коалиция на конгреса си в Берлин от 6 до 8 декември.

ГСДП е най-старата партия в Германия. Основана е под същото име през 1890 година /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР