Членовете на Европейския парламент на пленарно заседание в Страсбург днес,

...
Членовете на Европейския парламент на пленарно заседание в Страсбург днес,
Коментари Харесай

ЕП одобри Украински фонд в размер 50 милиарда евро безвъзмездни средства

Членовете на Европейския парламент на пленарно съвещание в Страсбург през днешния ден, 17 октомври, поддържаха на първо четене предложенията на комисиите по отношение на основаването на " Украински фонд ", предава РБК-Украйна, базирайки се на известие на Европейския парламент.

Евродепутатите гласоподаваха за усъвършенствано предложение за разпределяне на 50 милиарда евро за възобновяване, реорганизация и рационализация на Украйна в интервала 2024-2027 година

" За " самодейността гласоподаваха 512 депутати в Екологичен потенциал, " срещу " бяха 45, а други 63 се " въздържаха ", прецизира " Фокус ".

" Депутатите приканват за подсилване на демократичната отчетност в рамката и приканват Украйна да резервира многопартийния темперамент на своето демократично устройство и да се съгласи с условията за участие в Европейски Съюз “, се споделя в известието.

Каква е повода за незабавната нужда от одобрение на механизъм за проверка на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз?

Механизмът за Украйна е част от настоящия обзор на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, който би трябвало да бъде поправен, защото той " към този момент е доста привършен заради множеството рецесии, пред които Европейски Съюз е изправен от 2021 година насам “.

Евродепутатите упорстват за бързото му утвърждение за Украйна като част от проверката на бюджета, защото след края на 2023 година не се планува повече помощ за страната.

Европейският парламент също приканва за поддръжка на пакета, който ще бъде включен в годишния бюджет за 2024 година Преговорите по него ще бъдат контрактувани през ноември.

Да напомним, че на 20 юни Европейската комисия предложи да се сътвори специфичен механизъм за Украйна, посредством който на страната ни да бъдат предоставени безплатни средства и заеми в размер до 50 милиарда евро за интервала до 2027 година

Механизмът ще размени сегашната поддръжка на Европейски Съюз за Украйна посредством Инструмента за съседство, развиване и интернационално съдействие - Глобална Европа (NDICI) и Програмата за макроикономическа финансова помощ (MFA+), които изтичат в края на 2023 година

Освен това Украйна ще разпредели средства, които получава от Механизма за предварителна помощ (IPA).

През юни ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи финансова помощ от към 50 милиарда евро за Украйна.

По-късно Съветът на министрите на стопанската система и финансите прегледа предложенията на Европейската комисия за преразглеждане на многогодишния бюджет на Европейски Съюз за 2024-2027 година, който включва основаването на украински фонд в размер на 50 милиарда евро.

За да получи такова финансиране, Украйна би трябвало да показа проект за възобновяване, който би трябвало да включва области на вложения и промени, в това число промени, свързани с интеграцията на Украйна в Европейски Съюз.

По-рано беше обявено, че на 3 октомври Европейският парламент утвърди проверка на бюджета на Европейски Съюз за 2021-2027 година, която съдържа разпореждания за образуването на специфичен украински фонд от 50 милиарда евро.

Всичко това обаче би трябвало да получи единодушието на всички 27 страни членки на Европейски Съюз.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР