Членовете на Европейския парламент днес вероятно ще насърчат държавите членки,

...
Членовете на Европейския парламент днес вероятно ще насърчат държавите членки,
Коментари Харесай

Европарламентът ще призове всички страни от ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция

Членовете на Европейския парламент през днешния ден евентуално ще насърчат страните членки, които не са утвърдили Истанбулската спогодба, да го създадат, съобщи пресслужбата на институцията.

В момента единствено 17 страни членки са утвърдили Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, по-известна като Истанбулската спогодба. Това са Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Швеция.

В спор с Европейската комисия и Съвета, болшинството от евродепутатите се готвят да призоват останалите страни от Европейски Съюз да ратифицират конвенцията допустимо най-скоро.

България е измежду страните, които не са утвърдили конвенцията. Миналата седмица държавното управление отдръпна законопроекта за ратификация на Конвенцията. Министерският съвет стимулира анулацията на към този момент взетото си решение с обстоятелството, че депутати сезираха Конституционния съд и следва той да се произнесе за сходството на документа с Конституцията на България.

Истанбулската спогодба бе призната от държавното управление на 3 януари, само че още същия ден тя провокира напрежение сред сътрудниците в ръководещата коалиция. Впоследствие Българска социалистическа партия се разгласи против ратификацията ѝ от Народното събрание. Социалистите желаеха и да се организира народен референдум за Истанбулската спогодба, само че предлагането бе отхвърлено от депутатите. По-късно на фона на митинги и пробутване на несъществуващи в документа тези за въвеждане на гей бракове и опасност от " трети пол " и ръководещите дадоха поръчка, че ще отсрочат разглеждането ѝ от Народното събрание. След това министър председателят Бойко Борисов даде поръчка, че партия ГЕРБ ще отдръпна решението си за конвенцията, тъй като нямало да носят сами пасива.

Истанбулската спогодба съдържа серия ограничения против домашното принуждение и вкарва понятия, които целят да разчупят половите стандарти поради схващането, че те постоянно са в основата на случаи както на принуждение, по този начин и дискриминация. Документът указва, че страните следва да подхващат законодателни и други ограничения, с цел да " предотвратят всевъзможни форми на принуждение " по сексуален симптом, било то фамилно, домашно, поради спорове и така нататък, както и принуждение, способствано от обществени и културни стандарти.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (99)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР