Чисто съдебно минало на кандидата за българско гражданство не само

...
Чисто съдебно минало на кандидата за българско гражданство не само
Коментари Харесай

Кандидатите за българско гражданство трябва да са с чисто съдебно минало

Чисто правосъдно минало на претендента за българско поданство освен в България, само че и в страната на произход; отводът от поданство да става, в случай че преди този момент лицето е погасило всичките си отговорности към страната ни. Това са част от признатите на първо четене промени в Закона за българското поданство. Без спор депутатите гласоподаваха предложенията на " Възраждане ", както и още два законопроекта - на Николай Алгафари и Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Със законопроекта на " Възраждане " се предлага да се вкара условие за чисто правосъдно минало на претендента за българско поданство, освен в България, само че и в страната му на генезис. Предлага се редуциране на периода за показване на документи за освобождение от друго поданство, както и приемане на българско поданство при подписване на брак с български жител, като се вкарва тригодишен период на общуване. Ако има данни, че бракът е мним, българското поданство се лишава.

Предвижда се отпадане на условието при кандидатстване за българско поданство на съображение български генезис възходящият родственик от български генезис да е умрял като български жител.  За всички случаи на натурализация се вкарва владеенето на български език. Прецизира се опцията за приемане на българско поданство при интерес за България или когато лицето има особени заслуги към страната ни.

Предлага се отводът от българско поданство да се позволява, единствено в случай че лицето е погасило всичките си обществени отговорности към страната и се вкарва условие претендентът за българско поданство по натурализация да дава отговор за законовите условия и все още на издаване на указа за българско поданство.

Законопроектът на депутата от ГЕРБ-СДС Николай Алгафари планува придобиване на българско поданство по натурализация, когато лицето е подало молба за освобождение от досегашното си поданство, само че не е допустимо да се освободи от него по аргументи, за които не дава отговор.  Не се показват обаче справедливи критерии, въз основа на които да бъде осъществена преценка на събитията, които попречват освобождението от поданство. Предвижда се и лицата, получили българско поданство, да получават удостоверенията на публична гала. Това предложение е записано в законопроекта на Радомир Чолаков. Освен това се предлага указите, с които се дава, възвръща, освобождава или лишава от българско поданство да се обнародват в " Държавен вестник ". По този метод ще се даде опция на обществото да бъде осведомено.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР