Чисти влакове с интернет и ресторанти по някои линии до

...
Чисти влакове с интернет и ресторанти по някои линии до
Коментари Харесай

Събев обеща високоскоростен интернет и чаша вино на клиентите на БДЖ |

Чисти влакове с интернет и заведения за хранене по някои линии до март и нови вагони до края на годината. Това даде обещание министърът на превоза Николай Събев по време на чуването му в отрасловата парламентарна комисия.

Той даде поръчка, че се работи интензивно по нарастването на скоростта по линиите София-Бургас и София-Варна. По думите му е допустимо да се стига до морската столица за 7 часа, а до Бургас - за 5.

Министърът разяснява още, че приоритет №1 на ведомството му ще бъде оптимизацията на железопътния превоз и заяви, че в проектобюджета (в частта " превоз " ) са заложени 100 млн. лева единствено за тази година и единствено за жп бранша. Освен това се чакат обилни суми от Плана за възобновяване и резистентност, както и от оперативната стратегия " Транспортна съгласуваност ".

" Работим за това да върнем хората във влаковете ", съобщи той.

Министърът добави, че с цел да се случи това би трябвало да се усъвършенства хигиената във влаковете, след това да се подсигурява спазването на разписанията, ускоряване на скоростта, а по-късно да има интернет във всички вагони. Той заяви още, че във влаковете, които пътуват на дълги дистанции, наложително ще има и вагон-ресторанти. Той даде обещание, че пасажерите ще могат да се радват на чаша вино и високоскоростен интернет, до момента в който пътуват.

Министърът даде поръчка за вложения за интернационалните линии и акцентира, че не до всички гранични пунктове има ЖП линии. 

" Съзнателно нищо не е вложено в директния поток сред Близкия изток и Европейския съюз ", счита той.

По думите му би трябвало да се направи всичко допустимо с цел да не се изпускат значимите интернационалните товарни транспорти и пасажери, тъй като другояче " ще продължим да бъдем заобикаляни от всички значими пасажери и товари. Ще продължим да пропущаме доходи ".

Той бе безапелационен, че е дал поръчка на Министерски съвет, както и на министрите на туризма на Северна Македония, Румъния и Турция, че България ще направи всичко належащо, с цел да промени административните актове, с цел да се развие интернационалния жп превоз. По думите му по този начин ще бъде омекотен трафикът по граничните пунктове.

Министърът разгласи, че Турция ще строи и втора линия, която ще свърже Пловдив и Истанбул. Прогнозна скорост на влаковете, които ще се движат по нея, е между 160 и 200 километра в час.

Събев добави, че не се влага и в жп превоза по вътрешните линии. По думите му множеството от тях не доближават скоростите, за които са построени трасетата.

Министърът разгласи, че е последовател на. До тази вечер би трябвало да бъдат изпратени плановете и анализите за тази стъпка, а окончателното решение се чака на следващия ден. Министърът е оповестил брифинг по тематиката на следващия ден преди обяд.

Медицински хеликоптери

Както през вчерашния ден, страната ще стане главен координатор на проекта за основаването на Държавен авиационен оператор за медицински интервенции.

Николай Събев заяви, че се основава координационен щаб сред Министерство на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Министерството на превоза. Основната му цел е да регламентира структурата, функционалностите, финансирането и ръководството на Държавния авиационен оператор. Очаква се това да се случи в границите на няколко седмици и по-късно да има решение на Министерски съвет. След това би трябвало да бъдат поръчани и медицинските хеликоптери, които по рекомендация на специалистите би трябвало да бъдат на същата марка, на която са и колите на Министерство на вътрешните работи.

Министърът бе безапелационен, че преди въвеждането на хеликоптерите би трябвало да е приключена цялата подготовка. Той добави, че водачите авансово би трябвало да са минали през характерно образование.

" В момента на идването на хеликоптерите би трябвало да има подготвена конструкция и подготвени водачи ", съобщи той.

Темата за потребността от медицински хеликоптери през годините постоянно е повдигана. Първа стъпка в тази тенденция бе включването им в Плана за възобновяване и резистентност, откъдето ще дойдат парите за закупуването им и за изграждането на система за " Спешна здравна помощ по въздух ".

Споделено пътешестване и речен превоз

Приоритет на Събев ще бъде въвеждането на споделено пътешестване в страната. По думите му ще бъдат инициирани срещи с всички наранени браншове, в това число и с таксиметровите водачи.

" Нещо сходно ще се случи и с водния превоз ", допълни той.

Министърът разгласи, че ще се влага в пристанищата във Варна и Бургас. Освен това ще се работи и по развиването на речния превоз и оптималното потребление на ресурсите на река Дунав.

" Последните 20 години умишлено сме затлачвали река Дунав ", бе безапелационен той.

Николай Събев подчерта и заложения в съдружното съглашение градеж на четири моста на Дунав. Той изясни, че най-вероятно ще бъде построен втори мост при Русе. След диалозите с румънския транспортен министър е станало ясно, че Румъния ще вземе решение дали да строи повече мостове към България след завършването на първия инфраструктурен план. Във вторник. Събев пък през днешния ден добави, че този мост ще има и ЖП линия за бързи влакове и изясни, че по едни и същи релси не могат да се движат бързите и тежките товарни влакове.

Пощите при министър без портфейл?

По време на съвещанието през днешния ден породи и въпросът за прекосяването на Български пощи към вицепремиера и министър на ефикасното ръководство - Калина Константинова (министър без портфейл)..

Николай Събев съобщи, че той персонално е упорствал да не дава отговор за Български пощи, с цел да няма спор на ползи. (Събев е притежател на куриерската компания " Еконт ".)

Бившият транспортен министър Росен Желязков попита министъра дали той не би могъл да способства повече за развиването на Български пощи, изключително имайки поради опита му в бранша. Николай Събев пък отговори, че Министерски съвет работи като екип и постоянно си оказват помощ, само че е основно да не се стига до спор на ползи.

Други проблеми в бранша

Министърът заяви, че различен главен проблем в бранш " превоз " е неналичието на фрагменти.

Той съобщи, че работещите пенсионери в региона на превоза са доста, само че министерството не може да се раздели с тях, тъй като няма достатъчно квалифицирани фрагменти. Това е и повода, заради която надали ще има огромни съкращения във ведомството, изключително в размерите, за които упорства финансовият министър Асен Василев. (В края на предходната година Василев даде поръчка за редуциране на 30% от държавната администрация.)

Събев съобщи, че е разговарял с ректорите на ВУЗ-овете, подготвящи транспортни експерти. На тези срещи е участвал и просветителният министър акад. Николай Денков. След тях е взето решението Министерството на туризма и известията да сътвори стажантски и стипендиантски стратегии. Целта е посредством тях да се привлекат младите експерти.

" Инвестициите в образованието са жизненоважни. Много елементарно може да се купи техника, само че в случай че няма кой да я поддържа, то няма да можем да реализираме нищо ", бе безапелационен Николай Събев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР