Чистата печалба на бензиностанциите от литър гориво варират между 0,001

...
Чистата печалба на бензиностанциите от литър гориво варират между 0,001
Коментари Харесай

Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев

Чистата облага на бензиностанциите от литър гориво варират сред 0,001 лв. при бензина и 0,004 лв. при дизела, сочи разбивка на цените, настояща преди две седмици, показана от ръководителят на Българската петролна и газова асоциация и общоприет шеф на " Лукойл България " по време на полемика с публицисти.

Цени на горивата
Infogram

" Българският пазар е измежду най-конкурентните в Европа ", съобщи още той. И прикани и другите бензиностанции, които оферират горива " по 1,80 лв. " също да дават сходна разбивка на разноските си. По думите му, разликата няма по какъв начин да пристигна от друго място, с изключение на от неплащане на данъци.

В рамките на идващите дни се чака ново понижение на горивата по бензиностанциите, предсказа ръководителят на Българската петролна и газова асоциация и общоприет шеф на " Лукойл България ".

В рамките на полемика за пазара на горива в България, той уточни, че последните цени на петрола и поевтиняването му към момента не са отразени по бензиностанциите. За последната седмица цената на бенчмарка брент се срина с нови 4,30 %, а за последния месец с 22,17 %.

 Скъпи ли са горивата в България и по какъв начин се дефинира цената им?
Скъпи ли са горивата в България и по какъв начин се дефинира цената им?

Комисия за защита на конкуренцията стартира нова инспекция на бранша на фона на митинги в цялата страна

Премахването на биокомпонентата може да понижи цените с още до 5-6 стотинки, само че включването им е регламентирано от Европейския съюз.

Минимално поевтиняване може да пристигна и от рационализация на рафинерията на " Лукойл " в Бургас, само че по думите на Златев тя би коствала към 1 милиарда лв. - инвестиция, която все още компанията няма желание да прави.

Друг вид е съкращаването на личен състав в рафинерията - по думите на шефа на " Лукойл " там работят към 3 000 души, до момента в който в сходно оборудване в Холандия броят на чиновниците е 250. Постепенно, броят на работещите в българската рафинерия ще понижават естествено с пенсионирането на тези, достигнали избраната от закона възраст.

Защо дизелът е по-скъп от бензина?

По думите на Златев, повода дизеловото гориво да се продава по-скъпо на дребно - макар по-ниския данък - е огромният брой на дизелови коли и в България, и в Европа, което изяснява по-голямо търсене.

По данни на КАТ към 2016 година бензиновите коли са с 500 000 повече от дизеловите, а последните данни сочат, че разликата е намаляла 10 пъти. Реално, от 2,783 млн. автомобила в придвижване, 1,216 млн. са дизелови, а броят им се усилва.

" Това е типично за целия Европейски Съюз. Разликата в облагането на бензина и дизела в Европа е неповторима за света и е повода за какво единствено тук в този момент се обмисля тяхното запрещение ", уточни още Златев. В България са годни минималните ставки 710 лева за бензина и 646 лева за дизела. В някои страни от Европа обаче тази разлика доближава до 44 %.

В същото време от 2011 година до 2017 година потреблението на бензин се е покачило с 2 %, до момента в който това на дизел е подскочило с 41 %.

Конкурентен ли е пазарът?

От 2011 до 2017 година вносът на горива е повишен общо със 70 %, което, по думите на Златев, е доказателство, че българският пазар е конкурентен и никой не пречи на вноса, каквито изказвания постоянно излизат в общественото пространство.

Вносът на бензин се е нараснал с 25% за посочения интервал до 296 хиляди тона, на дизел до 838 хиляди тона, или 87 % растеж, а на LPG - с 84% до 227 хиляди тона.

Според изнесените данни в България има 121 данъчни склада, от които четири са на " Лукойл ". Става въпрос за индустриална зона, представляваща целия нефтокомбинат и всички индустриални съоръжения и резервоари, както и пристанищният терминал " Росенец ".

Продуктопроводът на " Лукойл " от Бургас до ПСБ Илиянци с прилежащите му бази също е данъчен склад по смисъла на закона. Останалите два са много по-малки и са в Русе и в с. Аспарухово, Варненско.

Реално, от тях се употребяват към 1/3, съобщи Светослав Бенчев, правист на асоциацията.

Цените у нас и в Европа

Последните данни на Европейската комисия от 26 ноември т.г. сочат, че в България бензинът без налози и такси е измежду най-ниските в Европа при €518,88 за 1 000 литра. Най-ниската цена е в Холандия - €502,04 за 1 000 литра, т.е. разликата е към три български стотинки за литър.

При дизелът цената е €634,69 у нас, а най-ниската цена е във Франция - €603,28. Най-високите цени са в Швеция (€791), Финландия (€755) и Гърция (€727).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР