Числото 3.14, известно на света още като Пи, се използва

...
Числото 3.14, известно на света още като Пи, се използва
Коментари Харесай

Защо числото Пи продължава да е такава сензация в математиката

Числото 3.14, известно на света още като Пи, се употребява за изчисляването на дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Може да го срещнете някъде като Архимедова константа или Лудолфово число.

Математиката, славеща се като една от най-точните науки, постоянно оставя доста въпросителни в това отношение и от години точното пресмятане на цифрата Пи съумява да стимулира мнозина да се включат в играта. Преди няколко години, компютърен академик от Франция съумява да сложи международен връх по изчислението на цифрата, употребявайки своя домакински компютър.

Предишният връх от числа е 2.6 трилиона цифри. Фабрис Белард обаче съумява да усили количеството до 2.7 трилиона. За задачата се основава специфичен логаритъм, който с изключение на направените калкулации, ревизира всяко последващо число за цялостна меродавност. Процесът за това пресмятане е 131 дни. Предишният връх се държеше от Дайсуке Такахаши от университета в Тсукуба, Япония. Поставен е през август 2009 година и е съумял да отнеме към 29 часа за достигането на този резултат. Има единствено една детайлност – Такахаши употребява супер компютъра на университета, който коства милиони долари за направа и работи към 2000 пъти по-бързо от домашния компютър на Белард.

Имайки поради, че едно число е съумяло да накара математиците да се захласват по изчисленията от стотици години, още от времето в което Исак Нютон формулира слагането на запетаите. Французинът се възпламенява по концепцията от 14-годишна възраст, когато получава първата книга за магическото число. Вниманието към това пресмятане го стимулира да стартира да търси колкото се може повече информация. И по този начин попада на един дял от математиката, който се назовава „ аритметика с случайна акуратност “.

Колкото повече надграждал знанията си, толкоз по-ясно ставало, че французинът се увлича в точните калкулации. Точно тя го води към компютърните науки и тестването на логаритми. Най-важното е, че след слагането на новия връх, Белард декларира, че неговият способ е към 20 пъти по-ефективен по отношение на предходните. Използвана е формулата на Чудновски, с цел да се сътвори двоично число, а това лишило към 103 дни, след инспекцията, която лишила още 13 дни, пристигнало времето и за превръщане на резултата.

След още 12 дни и спомагателни 3 дни за верификация, французинът към този момент бил сигурен, че разполага с верния резултат. Компютърът на Фабрис коства към 2000 евро и работи с операционна система на Linux Red Hat Fedora. В хардуерът вътре е процесор i7 с тактова периодичност от 2.93 GHz и 6 GB RAM. Съществува и още една специфична игра, която възпламенява вниманието на математиците.

В съревнование всеки човек би трябвало да се опита да запомни колкото се може повече числа. Китайският възпитаник Лу Чао е прекарал повече от години за запомнянето на 100 000 цифри и най-после съумява да стигне до 67 890-тото число след запетаята, преди да направи неточност. Цялото развлечение лишава към 24 часа Според изчисленията, в случай че човек се опита да каже всички 27 трилиона цифри, най-вероятно ще има потребността от 1 284 000 години.

За да се признае връх от Гинес, претендентът би трябвало да дава ново число на всеки 15 секунди. Що се отнася до Белард, той не има намерение да прави този опит повече и в близко бъдеще няма да чупи нови върхове.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР