Чипът Intel 8088 излиза на пазара на 1-ви юни 1979

...
Чипът Intel 8088 излиза на пазара на 1-ви юни 1979
Коментари Харесай

Процесорът Intel 8088 излезе на пазара преди 44 години и стартира PC революцията

Чипът Intel 8088 излиза на пазара на 1-ви юни 1979 година Като част от първия личен компютър на IBM той е първият всеобщо създаван x86 процесор, представител на архитектурата, на която са основани по-голямата част от процесорите в днешните лични компютри.

Intel 8088 в действителност е трансформация на Intel 8086, излязъл година по-рано, през месец юни 1978 година И двата чипа имат 16-битови регистри. Основната разлика сред двата процесора е, че 8086 има 16-битова шина за данни, а 8088 – единствено 8-битова. Тази разлика ще стане основна за по-широкото потребление на 8088. Ето какви са формалните му спецификации:

Тактова периодичност: 4,77 или 8 MHz Технологичен развой: 3 микрона Брой транзистори: 29 000 Адресируема памет: 64 KB Скорост на шината: 4,77 или 8 MHz

В края на 70-те и началото на 80-те години на предишния век персоналните компютри едвам стартират да се появяват. Apple, Commodore, Tandy и производителят на конзоли за игри Atari произвеждаха свои лични модели лични компютри. IBM, до тогава известна със своите мейнфреймове за огромни корпорации, взема решение да навлезе на този нов пазар и да създава свои лични лични компютри.

IBM се обръща към външни компании, с цел да форсира създаването на някои детайли. Причината за бързането и нежеланието да се създаде всичко независимо е мощната конкуренция на пазара, която изисква новият артикул да излезе на пазара допустимо най-рано. В уеб страницата на IBM се споделя:

„ Специалистите се обърнаха към Microsoft за операционна система (QDOS, преименувана на PC-DOS и по-късно показана от Microsoft като MS-DOS) и към Intel за процесора 8088. Избраха действителен екран от IBM Japan и матричен принтер от Epson. Само клавиатурата и самият систематичен модул бяха патентовани разработки на IBM “.

Но за какво IBM избра точно процесора Intel 8088 за своя първи личен компютър? Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс твърди, че той и Пол Алън са настояли IBM да употребява 16-битов процесор. Дейвид Брадли, един от проектантите на първия личен компютър на IBM, акцентира четирите съществени аргументи за избора на Intel 8088:

Трябваше да се преодолее ограничаването за адресиране от 64 KB. Това условие означаваше, че би трябвало да използваме 16-битов микропроцесор. Процесорът и неговите периферни устройства трябваше да бъдат разполагаем неотложно. Нямаше време за създаване на нови LSI чипове, а крайните периоди за произвеждане означаваха, че нужните количества би трябвало да бъдат предоставени незабавно. Не можехме да си позволим дълъг интервал на проучване; трябваше да използваме технология, която ни е позната. И се нуждаехме от богат набор от поддържащи чипове – искахме система с контролер за пряк достъп до паметта, контролер за спиранията, таймери и паралелни портове. Трябваше да има операционна система и прибавен програмен продукт за процесора.

„ Избрахме 8088 поради 8-битовата му шина за данни. По-малката шина икономисва средства за RAM, ROM и систематична логичност “.

Първият IBM PC излезе на пазара на 12-ти август 1981 година и струваше $1565. Той бързо стана сполучлив и докара до основаването на съвместими лични компютри от други компании. Всички те използваха версии на процесора Intel x86.

Тази архитектура всеобщо се употребява и в наши дни.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР