Чиновниците, които дремят по бюрата и взимат заплати, вече няма

...
Чиновниците, които дремят по бюрата и взимат заплати, вече няма
Коментари Харесай

До 1500 лв.глоба за калпави чиновници, премиерът лично ще санкционира министрите

Чиновниците, които дремят по бюрата и взимат заплати, към този момент няма да остават безнаказани, както до момента. Това ще стане, в случай че влязат в действие признатите от парламентарната правна комисия промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК). Съгласно новата редакция на член 302, чиновник, който не извършва в период отговорностите си, не издава в точния момент административни актове и документи, и по този начин осуетява произнасянето по искане на жители, ще се санкционира с санкция от 50 до 1000 лв. (ал.1). Ако е сторил това в несъгласие с нареждането на началника си, санкцията за него ще бъде от 100 до 1000 лева (ал. 3), написа " Труд ".

Санкцията нараства до 1500 лева, в случай, че длъжностното лице не реагира навреме на тъжба, не я препрати на шефа си или на съда и не вземе ограничения за инспекция на сигнал за неправда (чл. 303). И сега има текст в Административнопроцесуален кодекс, съгласно който се глобява поради мързела и небрежността, обаче на процедура такава санкция не е наложена на нито един от многочислените жители на канцеларии у нас. Председателят на комисията Данаил Кирилов уточни повода за това:

„ Досега беше организиран редът за налагане на административно - наказателната отговорност и не беше ясно нито кой следва да откри нарушаването, нито кой да издаде наказателното разпореждане “. Докато наредбите за отплата с мързеливата администрация остават мъртви на процедура, тя умерено безобразничи и с това всеобщо се нарушават правата на жителите, разясниха депутати. Именно по тази причина те записаха за първи път в Административнопроцесуален кодекс кой тъкмо ще открива бездействието на служителите и кой ще ги санкционира за него. Нарушенията ще се хващат от инспекторатите на държавните органи и ведомства, а наказването ще се дефинира от шефовете и заместниците им.

Издънките на висшите представители на изпълнителната власт – министри, регионални шефове и шефове на държавни организации ще се разкриват и документират от Главния инспекторат. А наказателните заповеди ще издава персонално министър-председателят, в случай че не упълномощи различен държавен активист за това. „ Мълчаливият отвод “ на админите да работят беше избран от законодателите като най-тежка форма на безучастие. Това стана по концепция на учени от Българска академия на науките и по отношение на него беше планувано особено обвързване на съда. Всеки път, когато се убедят, че е налице безмълвен отвод за обслужване на популацията, съдиите ще издават акт против виновника ище изпращат копие от него на управлението му. По предложение на ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков за първи път в Административнопроцесуален кодекс е организиран и характерен ред, по който администрацията ще носи отговорност за нарушаване на европейското право.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР