Чиновници и военни си взимат най-често болнични до три дни

...
Чиновници и военни си взимат най-често болнични до три дни
Коментари Харесай

Чиновници и военни си взимат най-често болнични

 Чиновници и военни си взимат най-често болнични до три дни - тези, които заплаща работодателят, а не Националният застрахователен институт, и се употребяват за удължение на уикенди и обединение на празници.

Само при тези две категории от работещите над 34% от общо издадените за година болнични листа са с дълготрайност до 3 дни съгласно статистика на Националния застрахователен институт. Тя бе оповестена от обществената министърка Деница Сачева в писмен отговор на запитване за болничните от депутати. 

Топ 3 на ползващите късите и подобаващи за удължение на празници болнични се добавя от учителите. При тях 25,91% от всички листа са дълготрайност до 3 дни.

Най-малко къси болнични си взимат хората, които се самоосигуряват, като те са към 3%. Първите три дни от болничния се заплащат от работодателя, а не от Национален осигурителен институт. Тази нова статистика значи, че всъщност държавата е сред най-ощетените от кратките обезщетения.

Миналия месец ръководещите предложиха първият ден да не се заплаща от никого, само че поради публичното неодобрение предлагането бе оттеглено и в този момент се търсят други разновидности. 

561 000 са били болничните листа до 3 дни от общо 2 770 000, издадени през 2018 година Те означават нарастване с 4,6% по отношение на 2017 година

Болничните за дълги уикенди на морето тази година към Гергьовден пък са повече от тези в грипна зараза. Само през април, май и юни 2019 година са издадени към 1 млн. листа, а през първите 3 месеца на годината, когато бе и пикът на грипа, са 678 хиляди

Учителите са първенци по издадени болнични между 4 и 7 дни през 2018 година Веднага след тях са държавните чиновници, демонстрира статистиката. Тук военните са на четвърто място, като са изместени от служащите, които се трудят на сумирано време. 896 хиляди дни са употребени с болнични с дълготрайност 4-7 дни.

Самоосигуряващите се и естествените служащи употребяват най-вече болнични с дълготрайност 8-14, демонстрира статистиката на Национален осигурителен институт. При свободните специалности делът на тези болнични е 37,91%. Това е най-често употребеният тип болничен, като общо са издадени 896 200 листа. Тук е и най-големият растеж за година с 8,4%. А спрямо 2014 година пък растежът им е с 14,3 %.

Самоосигуряващите се са водещи и с отпуск по болест сред 15 и 30 дни и над месец. При дългите болнични служителите към този момент са на последно място с едвам 3,24%.

594 000 са употребили болнични сред 15 и 30 дни. 145 хиляди дни са платени на хора, които са били на легло повече от месец.

През предходната година Национален осигурителен институт е платил близо 21 млн. дни за болнични, което с 2% повече от миналата. Разходите са стигнали 566 млн. лева през 2018 година А те са се нараснали с 9,4% по отношение на миналата година.

Повечето разноски за болнични са свързани и с по-високите равнища на претовареност и ниската безработица. Освен това през последните години приходите на хората се подвигат с всяка година. Така те получават и по-високи компенсации от страната, тъй като заплащат по-големи осигуровки, написа " 24 часа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР