Чили е на път да стане първата държава в света,

...
Чили е на път да стане първата държава в света,
Коментари Харесай

Чили ще е първата страна със закон за невротехнологиите

Чили е на път да стане първата страна в света, приела законодателство за невротехнологиите и вписала в своята конституция правата на мозъка, или " невроправата ", които може да слагат началото на една бъдеща юриспруденция в региона на правата на индивида, предава Франс прес.

Законопроектът към този момент бе утвърден с единогласие от Сената и в този момент следва да бъде гласуван от Камарата на депутатите.

Обсъжданата конституционна промяна има за цел да отбрани " физическата и психическата целокупност " на жителя, с цел да не може " никоя власт или човек ", чрез новите технологии в региона на човешкия мозък, " да усили, понижи или наруши тази целокупност без съответното единодушие ".

Сенатор Гидо Хирарди, един от покровителите на текста, по който има консенсус сред другите политически сили, изяснява, че задачата е да бъде предпазена " последната граница " на човешкото създание: неговия разум.

Чилийските законодатели считат, че невротехнологиите са в положение да генерират процеси на " четене " и " писане " в мозъка, което би разрешило да бъдат записвани мозъчните данни на индивида и още в близко бъдеще те да бъдат променяни или към тях да бъдат добавяни нови.

" Ако тази технология може да чете (вашите мисли), още преди самите вие да сте осъзнали какво мислите, тя ще може и да записва във вашия мозък страсти, мисли, житейски истории, които не са ваши, и мозъкът ви няма да е в положение да прави разграничаване дали те в действителност са ваши или чисто и просто са изкуствено основани ", акцентира сенаторът.

Затова съгласно него е значимо да се уреди законово още в този момент една бъдеща действителност, която е допустимо да заплаши " същността на човешкото създание, неговата автономия, независимост и свободна воля ".

Алцхаймер, Facebook

Впрочем трансформира ли се научната фантастика в действителност?

Попитан от Агенция Франс Прес, един от международните специалисти в тази сфера, испанецът Рафаел Юсте, твърди, че откриватели към този момент са съумели да вграждат в мозъка на мишки облици на неща, които те в никакъв случай не са виждали, само че ги възприемат като свои лични хрумвания и ги включват в естественото си държание.

" Ако съумеете да влезете там вътре ", в химическите процеси на мозъка, " да ги стимулирате или блокирате, тогава ще можете да променяте решенията на хората. Това е нещо, което ние към този момент вършим с животните ", твърди този академик от Колумбийския университет в Ню Йорк.

И успокоява: " Невротехнологията може да поражда боязън, в случай че човек си показва антиутопични сюжети, само че на един подобен има 10 удобни. "

Той дава образец с опциите за лечение в близко бъдеще на глухотата с импланти или на слепотата, имайки поради лабораторни опити с шимпанзета. Или даже за имплантиране на мозъчни стимулатори, способни да подобрят живота на пациентите, заболели от Паркинсон, Алцхаймер или шизофрения.

Говорейки за друга област, Юсте оповестява, че американската обществена мрежа Facebook " е на път да създаде интефейс мозък-компютър, обвързван непосредствено с екрана " и предопределен да " размени клавиатурата ".

" Давам им минимум пет години, с цел да пуснат на пазара устройство, което да може да написа по 100 думи в минута с речник от 1000 думи ", предвижда Юсте. Тази невротехнология би била " способна да отгатне освен думите, които желаете да напишете, само че може би и други типове мисли или душевен положения ".

На фона на тези открития чилийският законопроект има за цел да уреди правно четири съществени сфери: отбраната на данните от човешкия мозък (т. нар. " невроданни " ), установяването на ограничавания за невротехнологиите за четене и най-много за писане в мозъка, обезпечаването на обективен достъп до тези технологии и определянето на граници на " невроалгоритмите ".

Защото, съгласно Рафаел Юсте, до едно десетилетие е допустимо да се появят човешки хибриди, с по-голям когнитивен потенциал с помощта на невротехнологиите, с хрумвания и познания, които биха били плод на логаритми.

" За да бъде избегната обстановка на " двете скорости ", при която ще има хора с нараснали качества и такива без, ние мислим, че тези невротехнологии би трябвало да бъдат правно уредени въз основата на универсалния принцип за справедливостта, в духа на Всеобщата декларация за правата на индивида ", счита той.

На 27-ата Ибероамериканска среща на върха на 21 април в Андора чилийският президент Себастиан Пинера прочее предложи на страните участнички да одобряват обща законодателна уредба на този нов тип права.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР