Четвъртото поколение на Citroen C3 първоначално се предлага във вид

...
Четвъртото поколение на Citroen C3 първоначално се предлага във вид
Коментари Харесай

Новият Citroen e-C3 е тук!

Четвъртото потомство на Citroen C3 в началото се предлага във тип на електромобил, сходен на новия C3, който към този момент се продава на разрастващите се пазари.

Citroen показа новия e-C3 – напълно електрически супермини с кросоувър стилистични детайли, който има за цел да бъде забавен, комфортен и наличен. 

Началната цена ще бъде 23 300 евро, като през 2025 година ще се появи по-евтин електрически вид на цена от 19 990 евро. Освен електрическите автомобили, френският авто производител удостовери, че ще има и Citroen C3 с бензинов мотор, който ще продължи наследството на своите прародители.

Моделът със спецификация за Европейски Съюз наподобява е тясно обвързван със Citroen New C3, който дебютира преди две години и към този момент се предлага в Индия и Южна Америка. Остъклението, профилът и пропорциите на двата модела са съвсем идентични. 

Европейският e-C3 обаче може да се похвали с изменен дизайн на муцуната и малко по-различна задна част, като и двете са въодушевени от концепцията Oli. Сред акцентите са светодиодните предни и задни светлини, които вкарват новия светлинен автограф на Citroen, дружно с новата овална емблема, която се появява за първи път в суперминито.

Като цяло стилът е по-грубоват от този на отиващия си Citroen C3, като e-C3 има изправена стойка и по-изваяна каросерия. Благодарение на огромния пътен луфт от 163 мм, пластмасовите облицовки, релсите на покрива и декоративните плоскости за плъзгане e-C3 наподобява повече на B-SUV, в сравнение с дребен хечбек.

e-C3 е с 19 мм по-дълъг, с 6 мм по-широк и с към 80 мм по-висок от отиващия си C3. Все отново площта е по-малка от тази на фамилния C3 Aircross, който ще стане още по-голям в идващото потомство на модела, което ще се появи следващата година и за което публично бе отправена задявка със 7-местна кабина.

Интериор, насочен към комфорта, с нови механически хитринки

Отиващият си Citroen C3 беше най-фокусираният върху комфорта модел в сегмента на суперминитата и новият e-C3 следва същия принцип. Всички модификации и разновидности на задвижване на новото потомство се оферират общоприетоо със система за усъвършенствано удобно окачване с двойни прогресивни хидравлични амортисьори. 

Тази конфигурация, която е първа за сегмента на градските коли, дава обещание да предложи „ пътешестване с летящо чердже “ – запазвайки фразата „ пътешестване с вълшебно чердже “ за Rolls-Royce. Друга значима характерност са новите седалки Citroën Advanced Comfort с спомагателна пяна, която прави пътуването на дълги дистанции по-приятно за нашите задни елементи, тил и душа.

Арматурното табло на e-C3 е с познатото оформление от предходното потомство, само че всичко е модифицирано. Най-впечатляващата специфичност е неналичието на арматурно табло (аналогово или цифрово), като най-важните елементи от информацията се появяват на новия Head Up Display на Citroen.

Сред другите акценти са по-големият 10,25-инчов сензорен екран за инфоразвлекателната система, който е ситуиран по-високо, новият двуспицов волан с “плоско дъно ” и интегрирани бутони, както и обилно оразмерените отделения за предпазване на движимости на арматурното табло, централната подпора и картите на вратите.

За благополучие Citroen се е върнал към физическите бутони за ръководство на климатика, вместо да ги интегрира в сензорния екран.

Освен това компанията твърди, че салонът на новото потомство е доста по-просторен спрямо предшественика, като предлага по-добра видимост и по-лесно влизане/излизане заради по-високата позиция на седене. Багажникът е с съдържимост 310 л, което е с 10 л повече от преди.

Основа на EV, чака се и версия с ДВГ

Citroen твърди, че моделът е основан на платформата „ Smart Car “, която е създадена като EV-ориентирана. Френската компания не навлиза в детайлности, само че звучи по-скоро като еволюция на изпитаната архитектура eCMP/CMP, а не на новата STLA Small на Stellantis.

Електромобилът е оборудван с един предно инсталиран електромотор с мощ 111 к.с. (83 kW / 113 PS). Този мотор е по-малко мощен от елемента със 154 к.с. (156 к.с. / 115 kW), който се намира в братята и сестрите Peugeot e-208 и Opel Corsa-e в Европейски Съюз, само че е доста по-силен от елемента с 57 к.с. (43 kW / 57 PS) на e-C3 в Индия.

По данни на автомобилния производител, e-C3 в осъществяване за Европейски Съюз форсира от 0-100 км/ч за 11 секунди и развива оптималната скорост от 135 км/ч.

Енергията се получава от 44 kWh литиево-желязо-фосфатна (LFP) батерия, която обезпечава до 320 км пробег по WLTP. Тази батерия ще бъде съвместима със зареждане с непрекъснат ток с мощ 100 kW, като ще се зарежда от 20 до 80% единствено за 26 минути (същият развой лишава 4 часа и 10 минути от общоприетоо зарядно устройство за изменчив ток с мощ 7 kW).

Citroen разгласи, че ще предлага втори вид на електрически автомобил и C3 с бензинов мотор за тези, които не са подготвени да създадат крачката към електрическата подвижност. Този модел евентуално ще употребява 1,2-литровия трицилиндров бензинов мотор Puretech на Stellantis, макар че не е ясно дали това ще бъде по-новата мекохибридна версия.

Новият Citroen e-C3 ще се създава в завода на Stellantis в Трнава, Словакия. Той ще бъде пуснат в продажба на европейските пазари през второто тримесечие на 2024 година с закрепена начална цена от 23 300 евро. Тази цифра съответствува с целевата цена на идните противници, в това число Renault 5 и VW ID.2.

Освен това до 2025 година Citroen ще показа още по-достъпен вид на Citroen e-C3 с начална цена 19 990 евро, макар че той ще има по-кратък пробег от 200 км. Що се отнася до модела с ДВГ, има възможност той да бъде още по-евтин, конкурирайки се с такива модели като Dacia Sandero и Skoda Fabia.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР