Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика на Dir.bg приключи

...
Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика на Dir.bg приключи
Коментари Харесай

Георги Караманев - победителят в Web Report, който разкрива как A.I. ще промени журналистиката

Четвъртото издание на състезанието за добра публицистика на Dir.bg завърши на 11 юни. Над 100 участници се бореха за победа в разнообразни категории с повече от 300 материала. Победителите бяха оповестени, а премиите им връчени на специфична гала в клуб " Перото " в НДК.

Днес ще ви срещнем с Георги Караманев - огромният победител в категорията " Технологии и нововъведения ".

Писател, публицист и програмист, най-новото начинание на Георги Караманев е планът. В него той наблюдава по какъв начин технологиите трансформират метода ни на живот, като от време на време ни пречат, а от време на време и ни оказват помощ в това да останем хора.

На уеб страницата на Георги Караманев могат да се намерят голям брой любопитни истории и материали. Статията, отличена в състезанието на Dir.bg е. А тематиката й е мъчително настояща. По-добър публицист ли е изкуственият разсъдък и до каква степен могат да стигнат процесите на автоматизация и роботизация?

" Със своята скорост, безпристрастност, персонализация и още доста умения изкуственият разсъдък изпреварва доста хората, занимаващи се с журналистика. Но това предлага повече благоприятни условия за нас. Публицистиката ще остане непокътната територия на хората. Изкуственият разсъдък даже ще помогне за съживяването на този род, предлагащ същински живи материали, наситени с страст и топлина, а не сухи вести ", споделя Георги Караманев.

Авторът разкрива, че даже през днешния ден ние към този момент четем вести, написани от изкуствен интелект .

" Асошиейтед прес ", Вашингтон поуст ", " Ройтерс ", " Форбс " и " Блумбърг " към този момент употребяват логаритми, отразяващи автоматизирано новините. Наред с това някои малките екрани към този момент са наели " цифрови водещи ", на процедура стратегии с изкуствен интелект. През март 2019-а в ефира на китайската телевизия " Синхуа " дебютира новата говорителка Ксин Ксиаомен.

По думите на Георги Караманев A.I. ще направи публицистиката доста по-честна, само че единствено в случай че се изпълнят някои условия .

" Убеден съм, че изкуственият разсъдък ще надвие подмолните сметки и лостове за въздействие в медиите. За да стане това, зад него би трябвало да стоят задоволително транспарантни основатели, работещи с отворен код. Направата му би трябвало да се реализира в съдействие с отдадени публицисти.

Алгоритмите са пъстро и комфортно оръжие, което може да обогатява знанието, стигащо до нас, или да го осакатява. Всичко зависи от основателите и това кой им заплаща ", споделя Караманев.

Авторът разкрива, че логаритмите не всеки път са панацея и могат да основават и разделения в обществото.

" Достатъчен образец е балонът на филтрите в обществените мрежи - когато, сякаш с цел да ни е по-удобно, логаритмите ни лишават от разнообразни гледни точки, от значими тематики, подбирайки единствено това, което би трябвало ни хареса. А по този начин елементарно ни трансформират в онлайн фанатици, подготвени да си дерат очите под постове, вместо да се задълбочават в нюансите и да търсят причините на другия.

Само че в тази ситуация логаритмите са почтени. Те просто си правят работата - да ни притеглят и задържат вниманието. Това са им отговорностите, вменени от основателите.

Надали някой счита изкуствения разсъдък за панацея. Освен това словосъчетанието толкоз се поотупа от същинския си смисъл през последните години, трансформира се в целофан за всевъзможни артикули. Буди скептицизъм, боязън, пренебрежение. А става дума за направление в компютърните технологии, което е доста повече. Все още съм уверен, че то може да ни даде скъпи съкровища като цивилизация - от медицината, през информацията. Дори в търсенето на по-успешни форми на политическо ръководство ", добавя спечелилият в състезанието за чиста публицистика Web Report.

И до момента в който технологията може да помогне или навреди, то всичко в последна сметка зависи от хората .

" Днес съвсем всички сме се разучили да четем. Да, по никакъв начин не е пресилено, доста учени обръщат внимание към тематиката. Информацията ни бомбардира отвред, борбата за вниманието ни е свирепа. В резултат - превъртаме, превъртаме, прелитаме през думите, съвсем невероятно е да задържим вниманието си върху дълъг, логичен, изчерпателен, добре структуриран текст. Ето за такива страни на информацията, на знанието, на връзката и на въздействието на логаритмите не се замисляме. Тепърва предстоят още по-големи промени, които, съгласно мен, не е пресилено да се нарекат еволюционни, промени за хората като тип и цивилизация ", споделя Караманев.

Авторът добавя, че една от главните аргументи да сътвори своето кътче в мрежата -, е с цел да може да изследва такива тематики.

" Целта ми е да давам думата на хората, които имат какво да кажат за технологиите. Защото аз не спирам да имам вяра в тях, по този начин, както имам вяра и в индивида и в симбиозата му с технологиите ", споделя Караманев.

 Снимка: karamanev.me

Здравко желае да стане публицист, Желязко е изкуствен интелект. На кого принадлежи бъдещето?

Днес най-ценният запас не е нефтът, не са и парите. Не е златото, не е дори и властта. В епицентъра на компютърната гражданска война всичко е информацията и точно тя е цифровото злато, чиято цена ще пораства по-бързо от биткойна по време на международна рецесия.

Всеки ден четете вести, писани от компютър, освен това значително. Изненадани ли сте? Че нали изкуственият разсъдък е нещо, което ще пристигна след години, в този момент системите са още толкоз несъвършени... " Асошиейтед прес ", " Ройтерс ", " Форбс ", " Блумбърг " от години имат работещи планове, в които изкуственият разсъдък генерира текстове, обработва информацията, проучва вместо хората. Понякога даже напълно самичък разгласява вести.

По същото време няколкостотин души се учат на публицистика във висшите учебни заведения в България. Бъдещето им не наподобява розово, в общия случай по-добри пари биха изкарвали като сервитьори. Повечето от тях няма къде да стартират работа на фона на искрено отмиращата преса, ужасяващо дребното качествени уеб сайтове и постепенния, към момента незабелязан, само че неоспорим провал на радиото и малкия екран.

Целият материал на Георги Караманев може да прочетете

Конкурсът се организира за четвърта поредна година, проведен от най-големия български интернет портал Dir.bg. Журналистическото съревнование провокира създателите, които пишат по значими за обществото тематики да премерят сили с други като тях, давайки още една естрада на положителните образци в публицистиката.

Цялата информация за състезанието за добра публицистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намеритe на уеб страницата или на.

Водещи имена в българските медии оцениха авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен ръководител на журито), Антон Хекимян (Директор " Новини, настоящи излъчвания и спорт ", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и публицист, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио " София ", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание " Мениджър " ), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните публицисти в България), Евгени Димитров (Основател на организация " Булфото " ), Илияна Захариева (Директор " Корпоративни връзки ", А1).Генерални сътрудници на състезанието са A1 и Dundee Precious Metals . Партньори на състезанието са Hendrick`s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран .

се организира с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти. Медийни сътрудници на състезанието са Българска национална телевизия, БНР, Българска телеграфна агенция, bTV Media Group, NOVA, списание " Мениджър ", телевизия ММ и организация " Булфото ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР