Четвърти турнир от Лигата на нациите. Варна, като любезен домакин

...
Четвърти турнир от Лигата на нациите. Варна, като любезен домакин
Коментари Харесай

България намери себе си!

Четвърти шампионат от Лигата на нациите.
Варна, като общителен хазаин одобри тимовете на Бразилия, Франция и Канада.

След тежко и изморително пътешестване от Япония, България като хазаин на шампионата дойде последна в морската ни столица. Лигата е към края на груповата си фаза, вижда се съмнение в играта на всички тимове, изненадващи резултати които ще оставят жива интригата за класиране на финалната фаза във френския Лил.

Ден първи
ВАРНА (БЪЛГАРИЯ) БЪЛГАРИЯ - ФРАНЦИЯ 0:3
Score 21 - 25 20 - 25 23 - 25 64 - 75
България стартира втория домашен шампионат против Франция извънредно неубедително. Още в самото начало на мача,Тодор Скримов беше заставен да напусне игралното поле заради травма. Поредната травма в тима сложи нови въпросителни пред Пламен Константинов. Българските волейболисти изпитваха съществени проблеми при посрещане на началния удар, от там страдаше организацията на игра. Слабото осъществяване на началния удар на българите, разреши на дребничкия разпределител Тонюти, да употребява всички свои нападатели. С разнообразна офанзива, мобилни на блок и добре подредени в отбрана френските волейболисти, елементарно натрупваха преднина в резултата.

 фотография:fivb.com

След два извоювани гейма Лоран Тили, направи корекции в състава си давайки опция повече състезатели да натрупат игрово време. В третата част от мача българите бяха най близо до продобиване на гейм, само че не се възползваха от опциите които имаха. Поредна загуба от тим,който доста ни превъзхожда в техническите аспекти от играта. Основателна причина за слабата игра може да бъде тежката ре адаптация, само че за бездушното държание няма опрощение.

Ден втори
ВАРНА (БЪЛГАРИЯ) БЪЛГАРИЯ - КАНАДА 3:0
Score 25 - 22 25 - 19 29 - 27 79 - 68
Сама едно денонощие време и каква голяма разлика в представянето на българите. Коренна смяна, най към този момент в държанието на състезателите. Излезе информация, че момчетата и щабът на тима вместо подготовка са провели сериозен диалог за обстановката в която са попаднали. Явно този диалог е донесъл нужната изгода, тъй като на мача против Канада видяхме един радикално видоизменен тим искащ успеха, и подготвен на всичко с цел да я реализира. България стартира в състав, Йосифов- Гоцев в центъра, на посрещане Братоев и Николай Пенчев, Сеганов и Йорданов като диагонал. Относно случилото се на терена, от една страна канадците след успеха над Бразилия, излязоха с огромна доза самочувствие на игрището, и нотка на подценяване на съперника. От друга страна, за българите нямаше на къде повече оттегляне, мобилизирани и с въодушевление което се отрази на дейностите им на игрището.

 фотография:fivb.com

За първи път от началото на лигата сервисът беше на непрекъснато обичайно равнище, от там съставените елементи блок- отбрана действаха доста добре. Посрещането на началния удар също беше на положително равнище, което пък разреши на Сеганов да избере вярна тактика за мача, включвайки всички нападатели в офанзива. Боян Йорданов завръщайки се след травма, направи мощен мач и способства доста за крайната победа. Българите с изключение на въодушевление и предпочитание, демонстрираха и здрави нерви в третия гейм където се стигна до игра точка за точка, съумяха да завоюват гейма с 29-27, а с това и мача. Важна победа за самочувствието на всеки един играч и на тима като цяло.

Ден трети
ВАРНА (БЪЛГАРИЯ) БЪЛГАРИЯ - БРАЗИЛИЯ 3:2 Score 25 - 22 19 - 25 25 - 15 18 - 25 15 - 12 102 - 99
След безапелационната победа против Канада във втория ден от шампионата, на дневен ред стоеше един сериозен въпрос:

Ще могат ли българите, да повторят играта и държанието си на игрището което демонстрираха против кленовите листа, и против олимпийския първенец Бразилия?

Ами, съумяха! България записа влиятелна победа с 3-2 гейма над Бразилия показвайки предпочитание, себе разпределяне и екипен дух.

Пламен Константинов заложи на състава който донесе успеха против Канада, в центъра Йосифов- Гоцев, на посрещане Братоев- Н. Пенчев, Сеганов разпределител – Йорданов диагонал. За втори следващ мач, в българския тим имаше добър темп на игра. Сервисът още веднъж бе на обичайно равнище, сложи бразилците напрегнат. Успяхме да се оправим на посрещане, което разреши на Сеганов, отмерено да разпределя играта върху всички нападатели, първото движение функционираше доста добре, което освобождаваше краищата, където се играеше на раздран блок. Атаката от зона 6 донесе много точки за крайната победа. Друг значим акцент от мача, е положителното включване на запасите, Розалин Пенчев и Николай Учиков, които в края на мача внесоха нужната прохлада, най към този момент в офанзива. Видя се и бързата метаморфоза в нашата игра при промяната на разпределителите на съперника.

 фотография:fivb.com

Слаби акценти които би трябвало да се отбележат- по- огромна точност при обработването на топката при елементарни обстановки, подаване на free ball, подаване топка за офанзива от различен играч, уплътняване на блокадата когато се подава от дълбочина, и може би най значимото нещо – спиране на непотребна връзка сред състезателите за минали неща, водеща до загуба на централизация. До огромна степен тези акценти костваха на тима изгубените геймове в тази среща.

 фотография:fivb.com

България заслужаваше успеха, бореше се за нея и я изстрада. Не всеки ден се побеждава олимпийски първенец, правилно, за нас, мач без значение за класиране на финалите, само че от голямо значение за психическото положение и самочувствие на състезателите, да си повярват, че раздавайки се до последно, борейки се за всяка топка няма непобедими тимове.

Най- добре показали се волейболисти на шампионата във Варна:
Валентин Братоев 35точки/ 28 атака/ 3 блок/ 4 сервис Боян Йорданов 30 точки/ 27 атака/1 блок/ 2 сервис Виктор Йосифов 30 точки/ 18 атака/ 8 блок/ 4 сервис Светослав Гоцев 24 точки/ 14 атака/ 9 блок/ 1 сервис Николай Иванов, volleycomment.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР