Четвърти ден откакто първият мандат за правителство в рамките на

...
Четвърти ден откакто първият мандат за правителство в рамките на
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет продължават - ще успее ли Мария Габриел да реализира мандата?

Четвърти ден откогато първият мандат за държавно управление в границите на 49-ото Народно заседание е в ръцете на номинираният от ГЕРБ-СДС министър председател Мария Габриел. И през днешния ден стана ясно, че " ИТН " ще поддържат експертно държавно управление, за което договаря Мария Габриел. Техните гласове обаче напълно не са задоволителни за болшинство. Заедно ГЕРБ-СДС и Има Такъв Народ имат 80 депутати. Все още не е изрично ясно по какъв начин биха дали своят вот Движение за права и свободи, само че през днешния ден обявиха, че са подготвени с специалисти. Останалите три групи няма да поддържат първия мандат. Преговори обаче текат - на равнище систематизиране на ресори, само че без да се разискват имена. Това споделиха мандатоносителите, само че без да стане ясно с кого са диалозите. Имената на министрите ще станат ясни в понеделник, когато Мария Габриел би трябвало да върне мандата на президента.

От ГЕРБ-СДС водят диалози с всички, с изключение на с Българска социалистическа партия. Те към момента разчитат на поддръжката на втората коалиция.

Деница Сачева - народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС: " Мисля, че би трябвало да се почете това, че има 650 000 души, които са сложили ГЕРБ-СДС преди всичко и няма потребност да се опитваме още веднъж да заблуждаваме хората, като споделяме, че вторият мандат е единствената опция. Напротив, чакаме уважението, което ние демонстрираме към гласоподавателите на Политическа партия, то да прояви и към нашите гласоподаватели. "

От ПП-ДБ обаче виждат късмет за кабинет единствено в техния мандат.

Кирил Петков - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ: " За да не вървим на избори е във втория мандат. "

Според " Възраждане " няма вид първият мандат да успее.

Костадин Костадинов - ръководител на " Възраждане ": " Това, което би трябвало да направи мандатоносителката Мария Габриел е да върне оптимално бързо мандата, с цел да не губи време на Народното събрание и на България. "

Движение за права и свободи са подготвени с специалисти, само че още веднъж приканват за отговорност, разсъдък и разговор.

Мустафа Карадайъ - ръководител на Движение за права и свободи: " При нас има положителни специалисти, не че при другите няма, във всички партии има положителни специалисти, тъй че ние ще се отнесем доста съществено към въпроса и в разговор да намерим излаз от политическата рецесия и да подредим системите в България, с цел да работят. "

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изрично отхвърли появили се информации, че Българска социалистическа партия ще дадат поддръжка на кабинет " Габриел " с неявяване от зала:

" Всички, които имахме някакви командировки, няма да ги изпълним. Аз трябваше да съм на публично събитие на годишнина на немските социалдемократи по покана на господин Шолц - няма да отпътува в това число и аз, с цел да няма... и други сътрудници, които бяха в командировка, всички се прибираме. "

Българска социалистическа партия ще вземат участие в диалози за втория мандат, в случай че не им оферират партиен министър председател, подготвен кабинет и таблици с цели преди да са ги разискали с тези, от които търсят поддръжка.

" ИТН " ще поддържа първия мандат с специалисти, разгласи Слави Трифонов във Facebook. Според него, страната без държавно управление е на автопилот:

" Има Такъв Народ ще направи всичко допустимо Народното събрание да работи, а с цел да работи - би трябвало да има държавно управление. А с цел да свърши нужната работа държавното управление, то би трябвало да е експертно, от специалисти - хора, които схващат. Затова ние ще подкрепим държавно управление от специалисти. "

До връщането на мандата остават малко повече от 3 дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР