Четвърти ден от демонтажа на Паметника на Съветската армия в

...
Четвърти ден от демонтажа на Паметника на Съветската армия в
Коментари Харесай

Демонтажът продължава: Премахнаха бюста на руски войник на Паметника на Съветската армия

Четвърти ден от демонтажа на Паметника на Съветската войска в София. Въпреки дъждовното време служащите още веднъж се качиха и отстраниха още една фигура - бюста на съветския боец.

Все още на място има засилено полицейското наличие.

По-рано от партия „ Възраждане “ блокираха входа на Областната администрация с искане да бъде показана документи за демонтажа.

По същата причина от Изправи се.БГ блокираха и облепиха входа на община Средец с антифашистки знаци.

От регионалната администрация не направиха коментар.

огато се махнаха статуите, се видя, че са гротескно огромни, това е агитационен знак, той не е по съществото си. Идеята е да стои нещо голямо в центъра на София, което от ‘54-а да припомня, че властта е пристигнала посредством автоматите на руската войска ”. Това сподели в “Кой приказва ” по Дарик радио с водещ Мария Черешеваписателят Александър Шпатов.Според него стъпките по демонтажа са доста закъснели. “Само в София има още един монумент на руските бойци - на бул. “Черни връх ”. За него не приказваме, тъй като той е много по-малък, не написа “от признателния български народ ”, посочи Шпатов.

По думите му въпросът е какво ще има там в този момент, на мястото на Паметника на Съветската войска. Писателят описа, че една от фигурите в монумента - на момченце от посрещачите на руската войска, е всъшност на момченце, което е изселено и репресирано. “То е знак на историческата истина ”, акцентира Шпатов.

“Ние изживяваме гнева на народа - народът реагира за всичко, което се появява в градска среда. А нямаме съответна политика за градската среда и за изкуството. Да, отстрани се мавзолеят. От известно време се появи една самодейност там, само че единствено два плана се осъществиха на това място. Гневът на народа желае актуалното ръководство да поеме виновността за 18 години, само че и за целия режим ”. Това разяснява в предаванетоМартина Стефанова, която е културен управител.

Жана Попова, учител по публицистика във ФЖМК, акцентира: “Настъпва значим миг и той е в нашето говорене. Най-добрият метод да бъде свестен този монумент, е да се сетим по кое време той беше подложен. Той трябваше да изчезне доста от дълго време. Във втората международна война като ръководство заемаме страната на Хитлеристка Германия, с ясното схващане, че това е Хитлеристка Германия. Какво тогава е казвало обществото - имало ли е съпротиви ”, зададе въпрос тя.

Издателят Виктор Лиловдобави, че липсва спор какво да построим, след катто приключихме социализма. Най-добре е може би да създадем паркинг на мястото на паметника, предложи той. “Непрекъснато се лашкаме в разнообразни направления - хората не знаят къде желаят да отидат, тъй като не знаят от кое място идват ”, заключи Лилов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР