Четвъртък е 29 февруари. Един необичаен ден в календара, който

...
Четвъртък е 29 февруари. Един необичаен ден в календара, който
Коментари Харесай

Историята на допълнителния ден на високосната година

Четвъртък е 29 февруари. Един необикновен ден в календара, който се случва единствено на всеки четири години... или съвсем на всеки четири години.


Ето четири неща, които би трябвало да знаем за този „ спомагателен ден “ през високосните години.

1. Кратност на 4, само че не и на 100

Древен Египет се пробва да направи календара си по-близък до естествения цикъл на сезоните. Но точно Юлий Цезар е въвел високосните години с " промяната на римския календар през 708 година " (въвеждането на Юлианския календар през 45 година прочие н. е.), изяснява Институтът по механика и пресмятане на ефимериите (Institut de mécanique céleste et de calcul des éphémérides - IMCCE), част от Парижката обсерватория.

В годините с 366 дни спомагателният ден е бил двойник на 24 февруари, т.е. " шестият ден преди началото на март ", откъдето идва и френската дума " bissextile " (високосен ден).

С прекосяването към Григорианския календар през 1582 година " спомагателният ден е прибавен в края на февруари, на 29-ия ден ", продължи IMCCE.

Тъй като Земята не се върти към Слънцето тъкмо за 365 дни и 6 часа, а за 365 дни, 5 часа, 48 минути и няколко секунди, не всички години, които са кратни на четири, са високосни. Не са такива и годините, които са кратни на 100. Така че 1900 и 2100 година нямат 29 февруари.

2. Остаряване четири пъти по-бавно

Това споделяше магнетичната френска актриса Мишел Морган, която умря на 96-годишна възраст. " Тази привилегия да одъртявам четири пъти по-бавно от другите е първата от дългата поредност късметчета, които имах през живота си ", описа дамата, която споделя тази необикновена рождена дата с италианския композитор Росини, френския артист Жерар Дармон, испанския министър-председател Педро Санчес, американския рапър Ja Rule и канадския комедиант Sugar Sammy.

С късмет едно на 1506 да се родиш на 29 февруари, единствено няколко милиона души в света имат тази истинска дата на раждане. За да бъдем точни, във Франция от 1968 година насам те са 27 832, съгласно данни на INSEE.

На границата с Мексико родените на 29 февруари въпреки всичко ще имат право на специфичен фестивал в дребното тексаско градче Антъни, самопровъзгласило се за международна столица на високосните години от 1988 година насам.

3. Ден на Ергена

В Ирландия през 2004 година държавното управление изплати награда от 100 евро за децата, родени на този спомагателен ден, с цел да означи десетата годишнина от Международната година на фамилията, оповестена през 1994 година от Организация на обединените нации.

Ирландците към момента имат поради една остаряла традиция, датираща от пети век, която трансформира 29 февруари в " Ден на ергена " или " Дамска привилегия ": денят, в който дамите могат да изискат от мъжете да се оженят за тях. Според едни отводът се заплащал с подарък, а съгласно други - с санкция. През 2010 година това въодушевява " Високосна година " ( " Leap Year " ), сантиментална комедия с Ейми Адамс в основната роля... оповестена за " най-лошия филм на годината " от списание Time.

4. Грешка от 2000 година

С наближаването на новото хилядолетие всички терзания се концентрираха върху възможен огромен компютърен срив на 1 януари. В последна сметка 29 февруари 2000 година се оказа причина за уплахата. Според архивите на Агенция Франс Прес компютрите на полицията в България са били краткотрайно блокирани, както и японските метеорологични служби, системата за архивиране на известия на бреговата защита на Съединени американски щати и общинският данъчен отдел на Монреал.

Компютърната система за премерване на паркингите в Париж трябваше да бъде поправена машина по машина, защото не предвиждаше 29 февруари 2000 година

Всъщност 2000 година може и да не е била високосна, защото годините, които са кратни на 100, не са такива... Освен в случай че не са кратни и на 400, като 2000 (или 1600, или 2400). /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР