Четвърт век, от както първият „Син флаг се развява на

...
Четвърт век, от както първият „Син флаг се развява на
Коментари Харесай

Четвърт век "Син флаг" се вее на плажовете в България

Четвърт век, от както първият „ Син байрак " се развява на български плаж, се навършат тази година. България е и първата страна от соцлагера, която е призната в интернационалната организация, чиято съществена задача е да отличава чистите плажове и яхтени пристанища. " Синият байрак " е ориентир за туристите за еднообразно качество на всички места по света.

Изискванията на огромните туроператори стават причина за основаването на придвижването „ Син байрак " у нас, споделя специалист на придвижването и еколог на курортен комплекс „ Слънчев бряг " инженер Николина Манчева. Немските „ ТУИ " и „ Некерман " се обръщат с писма към Комитета по туризъм, в които показват, че в случай че България държи да заеме почтено място в интернационалния морски туризъм, би трябвало да се включи в акцията „ Син байрак ", ръководена от Европейската фондация за европейско обучение със седалище Копенхаген. Първата стъпка е основаването на национална организация.

Началото не е елементарно. 1 200 писма са изпратени до шефове на туристически комплекси, кметове на морски общини, еколози, представители на научни организации. Изготвен е правилник, за който главната заслуга е на Апостол Апостолов, тогава шеф " Екология " в община Бургас. Той е определен за секретар на придвижването. Историческото учредително заседание е в залата на бар-вариете в Слънчев бряг. Инициатор е инженер Симеон Мицов, един от основателите на курорта Слънчев бряг, дълготраен началник на лесопарк Несебър-Слънчев бряг и шеф на " Капитално строителство и околна среда ". Той е определен за ръководител. Датата е 26 юни 1993 година. В офис на придвижването се трансформира оранжерията на Слънчев бряг. В самодейността се включват курортите „ Слънчев бряг ", „ Русалка ", „ Златни пясъци ", „ Ривиера " и „ Албена ".

Септември същата година у нас идва Аксел Байер, изпълнителен шеф на Немското общество за опзване на околната среда. Показани са му наши плажове. Обиколката на 6 км линия в Слънчев бряг става със скутер. За приемането на същински „ Син байрак " обаче е належащо 5- годишно стажуване. Страната ни покрива критериите и е поканена три години по-рано в състезанието. През март 1995 година седем българска плажа аплайват за екоотличието. В същото време Гърция има 176 флага, от дълго време членове са Испания и Франция.„ Син байрак " е присъден единствено на Слънчев бряг. Церемонията е на 4 юли 1995 година. Голямото синьо знаме със знака на акцията, пилотно за България, се развява на плажа в курорта.Покрити са голям брой критерии, а документите по тях е обемиста, напомня инженер Манчева. Стриктна е работата при вземането на проби от морската вода, Слънчев бряг употребява станцията на Национален институт по метеорология и хидрология в Бургас. Освен разбори на водата, чиято тежест е най-голяма, се вземат проби от въздуха по 4 индикатора. Измерван е и радиационния декор. Данните се поместват на табло до синия байрак на плажа. Сключени са контракти с Институтите по гората и по ботаника към Българска академия на науките. Кандидатурата на Слънчев бряг изпъква измежду другите линии поради работата, обвързвана с екологичното обучение на подрастващите. Това и до през днешния ден е приоритет в активността на организацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР