Четирите населени предимно със сърби общини в Северно Косово осъмнаха

...
Четирите населени предимно със сърби общини в Северно Косово осъмнаха
Коментари Харесай

Четири сръбски общини в Северно Косово осъмнаха с плакати „Добре дошли в Съюза на сръбските общини“

Четирите обитаеми най-вече със сърби общини в Северно Косово осъмнаха тази заран с билбордове и плакати с надписи " Добре пристигнали в Съюза на сръбските общини " /ССО/, съобщи Танюг.

На билбордовете и плакатите, сложени на входовете и изходите от Косовска Митровица, Лепосавич, Зубин поток и Звечан, както и из тези градове написа на сръбски и британски език " Това е ССО ", изрисувани са и сръбски знаци.

Косовската полиция задържа трима сърби, които залепиха афиш на ССО в Грачаница, заяви Косова онлайн. Задържаните бяха разпитани и освободени, а плакатът бе свален. Представители на косовската полиция предизвестиха, че всеки, който разлепва сходни плакати, ще бъде задържан за провокация.

Косовските управляващи отхвърлят да образуват Съюз на сръбските общини, защото се притесняват, че това би могло да бъде един тип сръбска република в Косово по сходство на босненската Република Сръбска. Премиерът Албин Курти съобщи преди време, че Съюз на сръбските общини няма да бъде образуван в Косово и че е спечелил изборите, тъй като жителите са поискали от него да предотврати " боснизацията на Косово ", още повече, че това е единствено едно от 33 съглашения, " които не минаха през теста на Конституционния съд ".

Директорът на сръбската държавна работа за Косово Петър Петкович на собствен ред също бе декларирал по-рано, че " за Белград това е въпросът на всички въпроси, това е сърцето на самия разговор и в случай че желаеме да беседваме за нормализация на връзките, можем да го създадем единствено в случай че бъде образуван ССО и в случай че бъдат приложени всички реализирани по-рано съглашения ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР