Четириметров кръст – символ на гениалната музика на Моцарт, в

...
Четириметров кръст – символ на гениалната музика на Моцарт, в
Коментари Харесай

Четириметров кръст издигат на Царевец за театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“

Четириметров кръст – знак на гениалната музика на Моцарт, в която се разкрива Бог, ще издигне на откритата сцена на Царевец великотърновският спектакъл за своя театрално-музикален театър „ Амадеус “.

С най-новото заглавие в своя плакат Музикално-драматичният спектакъл „ Константин Кисимов “ ще се показа в Летния фестивал на българските оперни театри „ Сцена на вековете ”. Премиерата на откритата сцена на историческия рид във Велико Търново е на 29 юли от 21 часа.

С красиви костюми, перуки, доста искра и вълшебна музика публиката на Царевец ще се придвижи в епохата на Моцарт. Около 100 цветни и ярки костюма, съобразени със стилистиката от края на XVIII, са направени особено за спектакъла. Още толкоз са и направените перуки, с които излизат на сцената всички актьори, изясни сценографът Лидия Къркеланова, която е създател и на костюмите. Три тоалета сменя по време на постановката артистът Боян Фърцов, който извършва ролята на Моцарт. Два костюма са готови за Цветелин Илчев, на който е поверена другата основна роля – тази на Салиери.

В постановката, която впечатлява със своите мащаби, вземат участие артисти, солисти, оркестър, хор и балет на МДТ, както и гостуващи солисти с блестящи гласове. Великотърновци и гостите на града ще могат да се насладят на осъществяванията на сопраните Миряна Калушкова и Теодора Петрова, на басите Пламен Кумпиков и Стефан Димитров, на баритона Георги Димитров които извършват по превъзходен метод изключителната музика на В. А. Моцарт. Специално за премиерата на Царевец в състава ще се включат артист-хористи от Смесения хор на БНР и Софийската хорова шапка, както и гост-музиканти от разнообразни обединения в страната.

Режисьор на театрално-музикалния театър е Бойко Илиев, който е и създател на театралната акомодация. В основата му стоят едноименната пиеса на Питър Шафър, както и сюжетът на фамозната биографична кино драма от 1984 година, режисирана от Милош Форман. В «Амадеус» звучи на музика от оперите „ Отвличане от сарая “, „ Сватбата на Фигаро “, „ Дон Жуан “, „ Вълшебната флейта “, симфонични творби, концерти за пиано, „ Реквием “, а диригент-постановчик е Маестро Георги Патриков. Хореографията е на Катя Богданова, хормайстор е Яница Първанова, а концертмайстор – Милена Байнова.

Освен цялата история за Салиери и Моцарт, в този театър си дават среща музиката и светът към нас, борбата за духовно битие със злободневието, което сякаш не желае да се съобрази с това. „ Амадеус “ е обезвереният протест на индивида, който цялостен живот е изпълнявал всички морални правила, взел участие във всички благотворителни комитети, безупречен жител и католик, лоялен на своя Бог, а е лишен от онази божествена искра, която би го доближила до гения на Моцарт. Музиката на Моцарт е тази, в която се разкрива Бог, а Салиери е дарен единствено с онази задоволителна благозвучност да разбере това, което не стопира да го изтезава до „ първия безоблачен лъч “, който се оказва финален в неговия витален път», изяснява режисьорът. „ Всичко, което желаех, бе да възпея Бог. Той ми даде този блян и след това ме остави глух. Защо? Ако не искаше да го величая с музика, за какво посади това предпочитание в мен като сласт в тялото ми. И по-късно ме лиши от гений. Защо? “, споделя героят на Салиери в спектакъла.

Билети за театрално-музикалния театър „ Амадеус “ на 29 юли от 21 часа се продават онлайн на уеб страницата на МДТ „ Константин Кисимов ”, в мрежата на eventim.bg и на grabo.bg, както и на касата на театъра и в Туристическия информативен център.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР