Четиримата мъже, заплашили с убийство етническия лидер Ашим Асан и

...
Четиримата мъже, заплашили с убийство етническия лидер Ашим Асан и
Коментари Харесай

Съдът: Има наличие за провокация от страна на Ашим Асан, групата на Асан Кучкаря излиза от ареста

Четиримата мъже, заплашили с ликвидиране етническия водач Ашим Асан и стреляли по внука му, излизат от ареста. Това реши Пловдивският областен съд, като по този метод не почете желанието на прокуратурата, обвинените да останат за непрекъснато зад решетките.
Прочетете още
В тричасово съвещание през днешния ден арбитър Весела Евстатиева дефинира, че по делото има съществуване за провокация от страна на подалия жалбата Ашим Асан и към този миг няма задоволително събрани доказателства за взимане на най тежката мярка за неотклонение за групата на Асан Кучкаря.

Така единия от синовете на Асан Кучкаря - Шеркан Мехмет /26г./ беше освободен от ареста без мярка за неотклонение, а другите трима арестувани – самият Асан /61г./, другият наследник Айдън Шолов /27г./ и някогашният общински консултант от Движение за права и свободи  Айри Мурад /47г./ излизат под гаранция от 2000 лв..

От прокуратурата желаеха непрекъснат арест за четиримата арестувани, заплашвали със разпра внука на етническия водач Ашим Асан.

„ Специфичното в проблема е дългогодишния спор, който се е разразявал сред фамилиите на Ашим Асан и Асан Мехмет (Асан Кучкаря). Заканите са ескалирали в пукотевица по внука на Ашим Асан, което е и причина за покачване на обвиняване за опит за ликвидиране. После е почнала подготовка за разпродажба на Ашим Асан и полицията е предотвратила по-тежки последици ”, посочи прокурор Тодор Павлов.

Според държавното обвиняване са налице всички предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение.

„ Безспорно е, че точно те са причинители на закононарушенията. Носили са хладни оръжия, свински опашки и тиксо. Налице е и заплахата да извършат друго закононарушение. За това свидетелства криминалистичното минало на обвинените - трима са съдени и преди. При тези характеристични данни съществува и действителна заплаха за осъществяване на друго закононарушение. При тези доказателства предпоставката дали има заплаха от укриване, даже няма потребност да се разяснява ”, сподели още прокурорът.

Адвокат Красимир Баков, бранител на двамата по-възрастни мъже,  контрира че нито една от предпоставките не е на разположение, с изключение на обстоятелството, че са привлечени като обвинени за осъществяване на тежки умишлени закононарушения по смисъла на закона. Според юриста обаче, все още липсват данни за авторство и той изиска по отношение на Асан Кучкаря и Айри Мурад да не бъде взета каквато и да е мярка за неотклонение. В пледоарията си юристът акцентира и на това, че Ашим Асан е рекордьор по подаване на тъжби във всички институции в Пловдив. „ Осен това той не отхвърля, че е във влошени връзки от години със фамилията на Асан Мехмет ”, уточни още Баков.

Според юрист Сузана Алекова, представляваща синовете на Асан Кучкаря, все още липсват каквито и да е доказателства, с цел да бъдат взети най-тежките ограничения за неотклонение и тя също изиска обвинените да бъдат пуснати без мярка. Тя пожела, в краен случай, мъжете да бъдат пуснати с " подписка " или под гаранция за сума до 500 лв..

„ През целия ден основател на багра е бил Ашим Асан и е приканвал други хора да вървят да се бият ”, сподели Алекова. Тя изиска и психиатрична експертиза да реши дали Ашим Асан дава достоверни показания.

В последните си дума пред съда синовете Шеркан и Айдън желаеха по-лека мярка, а Айри Мурад пожела да бъде освободен без мярка за неотклонение.

" Аз не се усещам за отговорен и не желая да ми взимате мярка ",каза пред съда Асан Кучкаря.

Припомняме, че в жалбата си етническия водач Ашим Асан показал, че четири лица заплашват него и внука му със разпра, в това число и с ликвидиране. Той е съобщил, че на 4 март на ул. „ Ландос “ по внука му е стреляно от движещ се автомобил. След сигнала са били подхванати незабавни дейности от чиновници на отдел „ Криминална полиция “по изясняване на изнесените обстоятелства в жалбата.

В следствие в региона на Железния мост до Околовръстното шосе били задържани общо осем души. Трима от тях са подготвяли кавга с Ашим Асан и внука му, а останалите са имали функционалността на наблюдаващи – отцепка.

По досъдебното произвеждане по отношение на тримата, посочени като причинители, е повдигнато обвиняване за подготвяне към ликвидиране и закани с ликвидиране, а по отношение на четвъртият - за опит за ликвидиране.

Както  TrafficNews.bg  съобщи, мъжете бяха задържани на 13 март след сигнал на Ашим Асан импортиран в Окръжна прокуратура-Пловдив. В жалбата се споделя, че четирите лица заплашвали него и внука му със разпра, в това число и с ликвидиране. Той е съобщил, че по-рано в  Пловдив сина на Асан Кучкаря- Шеркан стрелял по внука му от движещ се автомобил на ул. „ Ландос “, а по-късно последвало покушението против него.

Определението на Окръжен съд – Пловдив да бъдат освободени може да бъде протестирано от прокуратурата, като делото на втора инстанция е планувано за 21 март от 10 часа в Апелативния съд.


 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР