Четирима обвиняеми - трима български граждани и един афганистанец -

...
Четирима обвиняеми - трима български граждани и един афганистанец -
Коментари Харесай

В Унгария започна процесът срещу трима българи, обвинени за смъртта на 71 мигранти

Четирима обвинени - трима български жители и един афганистанец - се изправиха през днешния ден пред съда в Кечкемет поради ролята им в гибелта на 71 мигранти, които те незаконно вкараха в Австрия и изоставиха да се задушат в камион.

Трагедията се разигра в най-критичните дни от мигрантската вълна в Европа през късното лято и ранната есен на 2015г. Телата на 59 мъже, 8 дами и 4 деца от Сирия, Ирак и Афганистан бяха открити на 26 август 2015г. в камион, зарязан на автомагистралата близо до границата с Унгария.

Освен в ликвидиране, четиримата, както и още 7 други, са упрекнати в трафик на стотици хора през Европа в продължение на седем месеца. Афганистанецът е считан за водач на групата.

" Поради тясното пространство, невъзможността да се движат, неналичието на въздух и високата температура, 71 жертви са умрели скоро след потеглянето. Преди гибелта си те непрестанно са блъскали по стените и с акрещели ", се споделя в известие за делото, оповестено на страницата на съда преди началото на първото съвещание.

Трагедията - най-голямата по Балканския път на мигрантите - шокира Европа. В сряда прокурорът Габор Шмид чете обвиняването в продължение на 5 часа. Той изброи 26 случая на трафик на хора, като това, което е лишило живота на 71 души, е било едно от последните.

Според него до момента в който мигрантската рецесия е набила скорост, обвинените са се задействали да усилят печалчбите си, прекарвайки всеки ден по 100 души от Унгария до Австрия или Германия, най-много по автомагистрала М1 сред Будапеща и Виена. В доста от случаите изискванията са били същите като от смъртоносният 26 август, добавя прокуратурата.


© Reuters

Афганистанецът Лаху Самсурямал се появи в съда усмихнат, облечен в тениска с националното знаме на страната и с думите " Бог е популярен " (Аллах Акбар).

Шмид описа още, че афганистанецът заречен да заплати на едини от българите 3500 евро, с цел да откара хладилния комион от сръбско-унгарската граница до Германия. Тримата останали са следвали камиона, който не може да се отвори от вътрешната страна, в леки коли и са поддържали контакт между тях по време на пътуването.

Около 30-40 минути след потеглянето хората в камиона са почнали да крещят и да блъскат по стените. Според прокурора водачът на няколко път споделил на афганистанския си необут, че мигрантите викат за помощ, само че му било подредено да не стопира, с цел да отвори вратите.

" Обвиняемите са знаели, че хората във волвото са крещеи и удряли... тъй като се задушават. И са знаели също, че вътре има деца ", сподели Шмид в правосъдната зала. В отчаянието си транспортираните пробвали да отстранят гумените уплътнения на вратите и да пробият дупки в стените.

Афганистанецът споделил на един от обвинените по телефона, че " той желал жертвите да умрат " и е в случай че стане по този начин, телата би трябвало да бъдат изхвърлени по-късно. Бандата е серпантина два пъти, с цел да ревизира антифриза и да зареди с гориво, само че не е отворила вратите. На една от спирките виковете и ударите към този момент били спрели, след което конвоят прикосил унгарско-австрийската граница и камионът бил зарязан край Парндорф.

" Знаели са, че в случай че не пуснат хората на открито, те ще се издушат. Всички жертви са умряли за не повече от 3 часа след началото на пътуването.

Шестима от седмината, упрекнати единствено в трафик, са български жители и единствено те се явиха в съда в сряда. Седмият обвинен още не е хванат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР