Четирима души загинаха, а 60 бяха ранени след силното земетресение

...
Четирима души загинаха, а 60 бяха ранени след силното земетресение
Коментари Харесай

Разрушително земетресение разтресе Филипините, има жертви

Четирима души починаха, а 60 бяха ранени след мощното земетресение в северната част на Филипините, заяви министърът на вътрешните работи и локалното самоуправление Бенджамин Абалос. Две жертви има в провинция Бенгет, един в провинция Абра, и още един в друга провинция, посочи той.

Земетресение с магнитуд 7,1 разклати северната част на Филипините, съобщи Франс прес, като се базира на американския геофизичен институт (USGS). Първоначално институтът заяви за магнитуд 6,8.

Земетресението е станало в 08.43 ч. локално време в провинция Абра на най-големия остров от архипелага - Лусон.

Трусът е бил на дребна дълбочина и локалната сеизмологична работа предизвести, че може да има вреди. Жителите на филипинската столица Манила са съобщили, че постройките в града са се разлюлели.

A strong 7.3 magnitude earthquake shook the northern Philippines including the crowded capital region Wednesday morning.

There were no immediate reports of major damage or casualties.
— The Associated Press (@AP)
Не е издавано предизвестие за цунами. Всички организации показват, че към този момент няма информация за потърпевши или за опустошения.

Епицентърът на труса е на 11 км югоизточно от Долорес, Филипините, а огнището е на дълбочина 10 км.

В Долорес, който е усетил цялостната мощ на труса, ужасени хора са избягали от постройките си, а прозорците на локалния пазар са се изпочупили, заяви за Агенция Франс Прес майорът от полицията Едуин Серджо.

"Земетресението беше доста мощно ", сподели Серджо, като добави, че в постройката на полицейския сектор е имало дребни пукнатини.

Breaking: Damage reported at the Bantay Watchtower in Vigan, Philippines, following magnitude 7.3 earthquake.
— PM Breaking News (@PMBreakingNews)
Видеоклип, оповестен във Фейсбук и забелязан от Агенция Франс Прес, демонстрира пукнатини по асфалтовия път и земята в близкия град Бангед, само че няма забележими вреди по магазините или къщите. Няколко души са били ранени в Бангед и откарани в болница за лекуване, заяви за Агенция Франс Прес началникът на полицията майор Назарено Емия.

Засегнатите здания са 173. Трусът е провокирал и 58 свлачища, съобщи филипинският вътрешен министър. Той посочи, че 44 от 60-те ранени са в провинция Абра.

Заради земетресението, няколко здания бяха евакуирани в Манила, а метрото там беше спряно в пиков пик.

Филипините са предразположени към естествените бедствия и са ситуирани върху сеизмично дейния тихоокеански "Огнен пръстен " - линия от вулкани и разломи, която се простира по границите на Тихия океан. Земетресенията са постоянно срещани и всяка година има приблизително по 20 тайфуна, някои от които провокират смъртоносни свлачища.

Земетресението е най-силното, записано във Филипините от години.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР