Четирима души са починали по време на насилствената окупация на

...
Четирима души са починали по време на насилствената окупация на
Коментари Харесай

4 жертви и десетки арестувани при щурма на Капитолия, искат импийчмънт на Тръмп

Четирима души са умряли по време на насилствената окупация на постройката на Конгреса във Вашингтон от последователи на президента Доналд Тръмп в сряда, заяви началникът на полицията в американската столица Робърт Конти, съобщи Асошиейтед прес.

Той посочи, че в тях са включени жена, която е била убита от полицията на Капитолия, и още трима, които са умряли " при незабавни медицински случаи ".

Жената е била простреляна, когато тълпата се пробвала да нахлуе през барикадирана врата на Капитолия, отбранявана от въоръжена полиция от другата страна. Тя е била откарана в болница с огнестрелна рана и по-късно е умряла.

Вашингтонската полиция заяви, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия народен комитет, а другата пред Републиканския народен комитет. На територията на Капитолия са открити още едно дългоцевно оръжие и коктейл " Молотов ".

Арестувани са 52 души, съобщи Ройтерс.

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи изключителното състояние в града с 15 дни, т.е. до 21 януари. Указът на кмета позволява при потребност да бъде задействана помощ на федерално ниво.

Извънредното състояние ще бъде в действие до 15 ч. на 21 януари, т.е. ще засегне церемонията по инаугурацията на новия президент Джо Байдън на 20 януари.

Сенатът възобнови сесията си

Повече от шест часа след щурма на последователи на сегашния президент Доналд Тръмп против Капитолия във Вашингтон, Сенатът възобнови дебатите по възраженията на републикански представители против изборната победа на демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември.

Голям брой американски конгресмени и 13 сенатори имаха желание да оспорят гласовете в електоралната гилдия от шест щата, които поддържаха Байдън. Трима от републиканските сенатори, които в началото оспорваха гласовете на електорите, обявиха, че отдръпват възраженията си след щурма на Капитолия и конфликтите на стачкуващите със силите на реда.

Лидерът на болшинството в Сената, републиканецът Мич Макконъл, съобщи, че Конгресът " няма да бъде обезверен " да утвърди резултатите от изборите. Той сподели, че стачкуващите са се пробвали да попречват демокрацията, само че са се провалили.

Макконъл има желание да продължи сесията на Сената в сряда до одобряването на резултатите.

Камарата на представителите на Конгреса също се събра да продължи процедурата по одобряване на изборните резултати. Председателката й Нанси Пелоси съобщи, че одобряването на Байдън ще покаже на света, че Конгресът няма да се огъне. " Въпреки срамните дейности през днешния ден (в сряда - б.ред.), ние въпреки всичко ще постъпим по този начин, ще бъдем част от една история, която ще покаже на света от какво е направена Америка ", сподели Пелоси.

Илхан Омар, членка на Камарата на представителите на американския Конгрес от Минесота, съобщи, че приготвя предложение за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. Призивите за импийчмънт на президента единствено две седмици преди края на мандата му се разпространиха бързо в обществените медии и бяха подкрепени от конгресмени-демократи и коментатори и даже от някои републиканци.

Световни водачи осъдиха окупацията на Капитолия и насилието

Насилието и окупацията на Капитолия бяха наказани от доста международни водачи. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани резултатите от президентските избори в Съединени американски щати да бъдат почетени. Той дефинира в Туитър картината от щурма на Капитолия във Вашингтон в сряда като потресаваща. Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел уточни, че в очите на света американската народна власт е под блокада. Това е невиждано посягане против демокрацията в Съединени американски щати, националните институции и върховенството на закона, съобщи той.

Събитията във Вашингтон бяха наказани и от английският министър председател Борис Джонсън и от премиера на Канада Джъстин Трюдо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР