Четирима директори на училища бяха отличени от заместник-министъра на образованието

...
Четирима директори на училища бяха отличени от заместник-министъра на образованието
Коментари Харесай

МОН връчи наградите “Св. Иван Рилски” на четирима училищни директори

Четирима шефове на учебни заведения бяха отличени от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова с годишната премия на МОН “Св. Иван Рилски ”.По традиция тя се връчва на 11 май – Деня на Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий, в Рилския манастир, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

“Благодарствен молебен към Бога и Светите братя Кирил и Методий за сполучливото привършване на образователната година и молитва за здраве и за благословение на учащи се и учещи ”, отслужи Адрианополският свещеник Евлогий, свещеник на Светата рилска обител. На молебена участваха възпитаници от областите Благоевград и Кюстендил, управлението на МОН, учители, началници на РУО и наградените шефове. След молебена заместник-министър Таня Михайлова и отличените шефове бяха признати от свещеник Евлогий, който получи подаяние – мултифункционално устройство. „ Благодаря за дарението, макар, че сме един от най-старите манастири, въпреки всичко живеем в 21-и век “, сподели игуменът на манастира.

„ Всички вие започнахте от традициите на учебните заведения ви, считам, че това е в основата на триумфа ви, за мен е чест да ви връча премиите “, сподели Таня Михайлова при връчването на премиите в Иконната изложба на Рилския манастир. На четиримата – Георги Бакалов от Хасково, Васил Христов от Габрово, Златко Атанасов от Кърджали и Нина Чанева от 23-СОУ в София, бяха връчени грамота от МОН за премията „ Св. Иван Рилски ”, съпроводени от икона на светеца и 1000 лева

Директорът на ПТГ „ Д-р Никола Василиади “ в град Габрово Васил Христов получи премия за това, че отдава огромна част от професионалния си живот като управлява учебно заведение с дългогодишни обичаи и триумфи. Професионална техническа гимназия „ Д-р Никола Василиади ” е първото техническо учебно заведение в България, в което през днешния ден се образоват 486 възпитаници в 22 паралелки. Специалностите са съобразени с настоящите потребности на пазара на труда. Васил Христов работи за насочване на образованието към практическото използване на теоретичните познания и слагането на ученика в дейна позиция, както и за задълбочаване на контактите с предприятия, компании, акционерни сдружения, публични и културни институции и публични организации. От образователната 2014-2015 година ПТГ “Д-р Никола Василиади ” работи по план дуално образование с поддръжката на МОН, Австрийската търговско-промишлена палата и компании сътрудници от Габрово по специалностите „ Мехатроника ” и „ Машини и системи с ЦПУ “. Това образование дава опция на учениците да работят във компаниите с трудов контракт и възнаграждение 90% от минималната работна заплата.

Друг притежател на премията е Златко Атанасов, шеф на Средно учебно заведение „ Отец Паисий “ с природоматематическа устременост в Кърджали. Училището е средищно и е второто по величина учебно заведение в област Кърджали. Педагогическият колектив на ръководеното от него учебно заведение цели да придобие скъп опит в региона на културното съдействие, да развие правилата на неофициалното обучение и да се обменят положителни практики в областта на културата и нововъведенията, които рефлектират директно върху всички възпитаници.

Като шеф Атанасов поставя старания за непрестанно възобновяване на материалната база и основаването на модерни условия за образование. В учебното заведение са актуализирани всички кабинети, оборудвани са с компютри и мултимедии, построена е модерна спортна площадка с изкуствена настилка, съвременен физкултурен салон.

Системна и задълбочена е работата по обсега на децата и учениците, в това число и в дейностите по осъществяване на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.

Директорът Златко Атанасов работи целеустремено по основаване на среда и условия за повишение на цифровите компетентности на учителите и учениците. През образователната 2018/2019 по план в пет компютърни зали и 36 класни стаи се основани условия за прилагане на съвременно техническо съоръжение (компютри, мултимедии, интерактивни дъски, 100% интернет свързаност). Изнасят се новаторски уроци.

Осъзнавайки нуждата от деен разговор сред възпитаници, учители, родители и общност за въвеждане на интегриран метод за програмиране и ръководство на културно-образователните процеси на районно равнище, в СУ „ Отец Паисий “ целеустремено се натъртва на извънкласната активност и присъединяване в национални планове и стратегии.

Директорът на 23 СУ „ Фредерик Жолио-Кюри “ Нина Чанева е също с премия. Тя работи в системата на българското обучение повече от 37 години. Тя работи за насърчаване на просвета за основаване и използване на нововъведения в региона на образованието. В учебното заведение се основава съвременна просветителна среда, построени са 3 компютърни кабинета, смарт класна стая, мултимедии във всяка стая. Има 100 процентово покритие на учебното заведение с wi-fi. Екипът организира занятия в разнообразни музеи, библиотеки, „ Музейко “, посещава дни на отворените врата в разнообразни висши образователни заведения.

Четвъртият отличен шеф е Георги Бакалов, който управлява Център за специфична просветителна поддръжка „ Петко Рачов Славейков “ в град Харманли. Центърът обезпечава подобаваща физическа, психическа и обществена среда за развиване на качествата и уменията на децата със специфични просветителни потребности и за включването и присъединяване им в общността на детската градина и на учебното заведение. Центърът си взаимодейства с другите институции в системата на предучилищното и учебното обучение, със профилираните институции за деца, със обществените услуги в общността, с родителите, представителите на децата или с лицата, които поставят грижи за децата.

Ежегодно децата със специфични просветителни потребности вземат участие в общински мероприятия, тържества и базари, както и в надпреварите на Спешъл Олимпикс, откъдето получават стимулиращи награди, грамоти и медали. От 2011 година годишно е обезпечаван отдих за учениците със СОП във ваканционно населено място в с. Равда и в ММЦ – Приморско за децата с голям брой увреждания. Два пъти в годината се организира Ден на отворени порти, целящ разпространение активността в центъра, ориентирана към родители, институции и общество.

По самодейност на Георги Бакалов е основан Терапевтичен център, обзаведен с нови мебели, закупени напълно със средства от бюджета на центъра, механически уреди, структури и модули. Извършен е главен ремонт на трапезария, кухня, външна ограда, главен ремонт на начален корпус. Направено е изцяло саниране на пететажна постройка и ремонт на покрива. В ход е главно възобновяване и саниране на спортната зала в центъра. Обновени са 15 класни стаи, както и кабинетите по арттерапия, музикотерапия, кинезитерапия, лечебна физкултура и рехабилитация, два логопедични кабинета, два психични кабинета, кабинет на обществен възпитател, сензорна зала, интерактивен кабинет, игротека, библиотека на играчките, стаи за родители. Обзаведен е кабинет по план „ Граматичко ” към Национална стратегия „ Училището-територия на учениците ”, кабинет по модул „ Подкрепа на целодневното образование на учениците от начален стадий ” на Национална стратегия „ Съвременна просветителна среда “, кабинет по „ Човекът и природата “ към Национална стратегия „ Училището-територия на учениците “. Осигурен е 32-местен рейс за потребностите на центъра и за транспортиране на децата със специфични потребности. Започнато е съоръжение на Монтесори кабинет.

След VII клас се дава професионално образование по част от специалност на специалностите: „ Работник в заведенията за хранене и развлечения “ и „ Трайни насаждения “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР