Четирима бивши ръководители на швейцарския фармацевтичен гигант Novartis и бивш

...
Четирима бивши ръководители на швейцарския фармацевтичен гигант Novartis и бивш
Коментари Харесай

Гърция: Висши служители и политици оправдани за подкупи от Novartis, 15 лекари с обвинение

Четирима някогашни ръководители на швейцарския фармацевтичен колос Novartis и някогашен политик бяха оправдани от гръцкото правораздаване по обвиняването за подкупи и директно съучастничество в закононарушение, заяви еKatimerini.com. Всички те бяха обект на следствие по отношение на изказвания, съгласно които лекари и държавни чиновници са приемали рушвети от компанията в интервала от 2006 година до 2015 година

Седем години след началото на следствието Съветът на съдилищата по закононарушения издаде правосъдно решение, в което се показва, че Константинос Фрузис, някогашен вицепрезидент на Novartis Hellas, и Никос Маниадакис, някогашен консултант в Министерството на здравеопазването, дружно с трима ръководители от централата на Novartis, са оправдани по обвиняванията за подкупване на неполитически лица заради приключване на давностния период. В решението си магистратите показват, че не са открити доказателства за съпричастност и на 10 политици от висшия ешалон, разследвани за въздържан рушвет.

, са някогашният министър председател от партия „ Нова народна власт “ Андонис Самарас, някогашният министър председател Панайотис Пикраменос, някогашните министри Андреас Ликурецос, Мариос Салмас, Евангелос Венизелос, Георгиос Кутруманис и Андреас Ловердос, сегашен вицепрезидент на „ Нова народна власт “, Адонис Георгиадис, някогашен министър на финансите и актуалният шеф на Банката на Гърция Янис Стурнарас, както и някогашният еврокомисар Димитрис Аврамопулос.

Темата бе необятно дискутирана в общественото пространство и .

Прокуратурата обаче е повдигнала обвинявания против 15 лекари за хипотетичното им присъединяване в въздържан рушвет и пране на пари. Разследването демонстрира, че тези лекари са получавали финансови облаги в подмяна на определяне на медикаменти на Novartis. Продължаващото следствие включва и други здравни експерти.

През юни 2020 година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати разгласи, че Novartis Hellas - основаното в Гърция поделение на Novartis AG, ще заплати 225 млн. $ наказателна глоба и ще подписа съглашение за отсрочено наказателно гонене за подкупване на лекари, лечебни заведения и клиники за определяне на медикаменти на компанията, напомня eKatimerini.com.

Американските управляващи преди време обявиха, че Novartis Hellas от 2012 година до 2015 година e подкупвала чиновници на държавни лечебни заведения и клиники в Гърция, с цел да ги подтиква да купуват повече медикаменти с марката Novartis, в това число и Lucentis – скъпоструващ медикамент за лекуване на възрастово обусловена влажна форма на макулна недъгавост, водеща до загуба на зрение.

Novartis е декларирала, че споразуменията не съдържат обвинявания за подкупи на гръцки политици, в сходство с нейните лични вътрешни правила.

 От 2015 година насам Novartis е изплатила стотици милиони в съглашения и санкции вследствие на обвинявания за подкупи в Южна Корея, Съединени американски щати и Китай.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР