Четирима бивши министри на външните работи и шестима бивши министри

...
Четирима бивши министри на външните работи и шестима бивши министри
Коментари Харесай

Бивши министри призоваха България да изпрати на Украйна оръжия и да модернизира армията си

Четирима някогашни министри на външните работи и шестима някогашни министри на защитата излязоха с позиция преди срещата на върха НАТО в Мадрид, в която приканват България да модернизира армията си и най-сетне да се откаже от руското оръжие.

Освен това съгласно тях България би трябвало да изрази ясна взаимност с Украйна, тъй като " рисковете за сигурността и защитата ни се усилват от неуверената и спорна национална позиция по развиване на предното разполагане на сили на НАТО в Източна Европа, от разминаването на целите в националното и съюзното отбранително обмисляне, от ограничение на консултациите в страната и със съдружниците по основни въпроси на превъоръжаването, предното разполагане и поддръжката за Украйна ".

" Националните ползи на България изискват на срещата на върха да бъде изразена безапелационна взаимност с Украйна, в това число с даване на нужните ѝ въоръжения и муниции, за ускорено превъоръжаване на българските въоръжени сили, както и за разширено предно разполагане на сили на НАТО в България, с което да се подсигурява сигурността на страната в тази сериозна обстановка ", показват някогашните министри.

Призивът е подписан от министрите на външните работи: Надежда Нейнски, Соломон Паси, Даниел Митов, Екатерина Захариева , и от министрите на защитата: Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов, Николай Ненчев.

В отговор на апела има сегашният министър на защитата Драгомир Заков разяснява, че е добре, " когато се излиза с обществено самопризнание за личните неточности, пропуски, дейности или бездействия ".

" Колебливата позиция е била функционалност на предишното, не на сегашното. Липсата на съответна рационализация също е функционалност на предишното. За първи път от участието си в НАТО, България има ясна, твърда и поредна в последните 3 месеца позиция по предното разполагане! Нещо, което нито един от подписалите тази декларация сътрудници нямаше смелостта да направи за 18 години участие! Колеги, които безпределно почитам. Като човек, очевидец на множеството дейности и бездействия от последните 20 години в региона на защитата и сигурността, не одобрявам част от констатациите в декларацията, която въпреки всичко има и потребни детайли ", уточни Заков.

Позицията на някогашните военни и външни министри:

В навечерието на срещата на върха на НАТО в Мадрид сме очевидци на ескалация на войната в Украйна. С многократното си предимство в артилерия и ракетни системи, съветската войска изгаря с огън земята на суверенна Украйна без да се преценява с обикновени правила за отбрана на цивилно население, лечебни заведения, учебни заведения, религиозни и културни обекти. Забавянето в доставките на далекобойна артилерия, ракетни системи и съответните муниции за украинската войска в допълнение стимулира Кремъл да разшири обсега на военната си акция, като след Донбас евентуално ще опита да продължи експанзията в Черноморското направление към Одеса и Молдова.

На срещата на върха се чака приемане на стратегия за превъоръжаване на Украйна с съвременни системи, съвместими с НАТО. Мащабите и периодите за реализация на тази стратегия са от основно значение с цел да може украинската войска да забави и спре войските на агресора, както и да придобие благоприятни условия за поврат и сложи начало на процеса на освобождение на окупираните територии.

Същевременно, съдружниците от НАТО и Европейски Съюз би трябвало да дадат съдбоносен отговор на засиленото хибридно влияние на Кремъл посредством агитация, дезинформация, ограничение на енергийни доставки и основаване на условия за засилен мигрантски напън. Противодействието на осведомителната война на Русия е изключително значимо в България, където виждаме задълбочаващо се разделяне в обществото и опити за дестабилизация на страната.

България закъснява с адаптирането на защитата си към актуалните провокации. Войната в Украйна потвърждава за следващ път, че военното строителство, тактика и тактичност, учредени на опита от предходните десетилетия, са неефективни. Физически и морално остарелите мостри руски въоръжения, които не престават да бъдат материалния гръбнак на Българската войска, освен не могат да бъдат поддържани повече. Тези въоръжения от предишното демотивират мъжете и дамите в униформа, не разрешават да се осъществя изцяло човешкия капацитет, а неведнъж съставляват и опасност за живота на персоналния състав. Тези оръжия от ден на ден се трансформират в затруднение за пълноценното консолидиране в съюзната защита, което понижава и опциите да ни бъде оказвана поддръжка при положение на закани за сигурността ни. Претворявайки на дело общия дух на европейска взаимност, България не трябва да пропуща опциите за финансиране на превъоръжаването и посредством присъединяване в стратегиите за поддръжка на Украйна.

Рисковете за сигурността и защитата ни се усилват от неуверената и спорна национална позиция по развиване на предното разполагане на сили на НАТО в Източна Европа, от разминаването на целите в националното и съюзното отбранително обмисляне, от ограничение на консултациите в страната и със съдружниците по основни въпроси на превъоръжаването, предното разполагане и поддръжката за Украйна.

Националните ползи на България изискват на срещата на върха да бъде изразена безапелационна взаимност с Украйна, в това число с даване на нужните ѝ въоръжения и муниции, за ускорено превъоръжаване на българските въоръжени сили, както и за разширено предно разполагане на сили на НАТО в България, с което да се подсигурява сигурността на страната в тази сериозна обстановка.

Политическите партии в България би трябвало да осъзнаят своята отговорност за гарантиране на сигурността на страната в новите условия. Те би трябвало да подсигуряват, че разразилата се политическата рецесия няма да засегне отрицателно сферата на защитата. Необходимо е предпочитано приемане на съответно финансирана стратегия за превъоръжаване и мотивация на хората в униформа, която в действителност да дава отговор на потребностите на времето. Призоваваме за незабавни дейности по противопоставяне на съветските осведомителни интервенции против българските ползи.

Министри на външните работи: Надежда Нейнски, Соломон Паси, Даниел Митов, Екатерина Захариева
Министри на защитата: Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов, Николай Ненчев
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР