Четирима бивши мениджъри от клона на Газпромбанк в Цюрих са

...
Четирима бивши мениджъри от клона на Газпромбанк в Цюрих са
Коментари Харесай

Четирима швейцарски банкери с присъди заради милионите в Портфейла на Путин

Четирима някогашни мениджъри от клона на " Газпромбанк " в Цюрих са наказани в Швейцария на седем месеца условно за незадоволителни финансов надзор при откриването и ръководството на сметките на виолончелиста Сергей Ролдугин, считан за един от " портфейлите " на Путин.

И четиримата получиха условни присъди с двегодишен изпитателен период. Ако през това време някой от наказаните още веднъж има проблеми със закона, присъдата ще бъде сменена с действително отнемане от независимост. И на четиримата са наложени санкции в друг размер, като най-голямата санкция е в размер на 540 000 швейцарски франка (близо 600 000 долара) и се дължи от някогашния началник на клона на банката.

имената на обвинените не се оповестяват, само че е известно, че трима от тях имат съветски паспорти, а четвъртият е роден в Швейцария. Адвокатите и на четиримата към този момент обявиха, че ще апелират присъдата.

Швейцарското законодателство задължава банките в страната да отхвърлят откриването на сметки на клиенти и да закриват към този момент открити сметки, в случай че има съмнения за същинския притежател на парите или за техния източник.

Въпреки това, както е посочено по време на правосъдното съвещание, сред 2014 и 2016 година Сергей Ролдугин е внесъл към 30 млн. $ в сметка в клон на швейцарска банка, без да даде приемливи пояснения за произхода на тези средства.

Според съдията у него не е останало никакво подозрение, че Ролдугин не е същинският притежател на парите. Въпреки че фактът, че обвинените са знаели това, остава необоснован, съгласно съдията те във всички случаи е трябвало да извършат задълбочена инспекция на произхода на средствата, подадени от клиента - само че не са го създали.

Ролдугин бил запитан за първи път за произхода на парите едвам напролет на 2016 година, в качеството си на притежател на сметките. От музиканта обаче не последвал отговор и през септември същата година управлението на банката едностранно закрило сметките.

Едва през предходната 2022 година самият Ролдугин декларира, че в действителност е притежател на парите. Въпреки това, както отбелязва съдията, виолончелистът към момента не е дал документите за произхода на средствата, поискани още през 2016 година

Офшорният музикант

Името на Сергей Ролдугин изплува през 2016 година след огромното приключване на финансови документи, оповестени от Международен консорциум на проверяващите публицисти - абсурдът.

Публикацията получи голям отзив и докара до редица кавги на високо ниво по света, в това число до оставката на министър-председателя на Исландия, чието име също се появи в оповестените документи.

От същия набор от финансови документи - Досиетата Панама, стана ясно, че малко известният тогава съветски виолончелист е формален притежател на две офшорни компании (International Media Overseas и Sonnette Overseas), които вземат участие в извънредно подозрителни транзакции на стойност милиони долари.

Журналистите бързо откриват, че Ролдугин е другар от детинство на Владимир Путин. Известно е и, че Ролдугин е кръстник на Мария Воронцова, най-голямата щерка на Владимир Путин и някогашната му брачна половинка Людмила Путина.

Въпреки това Кремъл постоянно е отричал каквато и да е връзка сред президента Путин и финансите на Ролдугин. Кремъл твърди, че средствата на Путин са обществено притежание и той постоянно заявява имуществото и заплатата си пред съветските гласоподаватели.

В книгата за Путин " От първо лице " се разказва запознанството на бъдещия виолончелист с бъдещия президент и близкото им другарство.

В документите на една от офшорните компании, благосъстоятелност на Ролдугин, обаче се показва, че тя е основана, с цел да отбрани " самоличността и поверителността " на крайния притежател и бенефициент на компанията.

Самият виолончелист обаче увери репортерите, че не е предприемач, и допусна, че записаните на негово име компании може да са били употребявани от някой различен.

В предишното Путин е наричал Ролдугин другар, брилянтен музикант и покровител, който почтено спечелил известна сума пари като миноритарен акционер в съветска компания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР