Четирикратният олимпийски шампион по ски-скок Мати Никанен (Финландия) е починал

...
Четирикратният олимпийски шампион по ски-скок Мати Никанен (Финландия) е починал
Коментари Харесай

Почина ски-скачач №1 за всички времена Мати Никанен

Четирикратният олимпийски първенец по ски-скок Мати Никанен (Финландия) е умрял на 55-годишна възраст, оповестиха от Международната федерация по ски (ФИС). Причината за гибелта му не се оповестява, написа " Спортал ". През лятото на предходната година обаче Никанен разгласи, че е болен от диабет.
Мати Никанен е най-успешният състезатели по ски-скок в историята. Той има четири олимпийски трофеи от Игрите през 1984 в Сараево и 1988 година в Калгари, а също така е и сребърен медалист от 1984-а.

Финландецът е и шесткратен международен първенец.

След като завършва с кариерата си, Никанен неведнъж се бори с проблемите си с алкохола.

" Бях доста млад, когато станах сполучлив, медиите бяха към мен от самото начало - имах потребност от помощ ", споделя той. " Всички ме разкъсваха. Винаги стоях в центъра и ми беше пристигнало допълнително, беше прекалено много. Бях трагичен и започнах да издигам стена в себе си. Пиех, тъй като нямаше какво друго да върша, желаех да не помни. "
Напускането на спорта го сближава още повече с бутилката. Плачевното му финансово положение го кара през 1994 година да продаде олимпийските си медали. През 2006-а Никанен е наказан на четири месеца затвор за побой над четвъртата си брачна половинка Мерви Тапола. При скандал сред двамата в дома им в Ильойерви Мати сграбчва нож и прави няколко рани по лицето и ръцете й. Това става единствено три дни откакто 42-годишният тогава Никанен излиза от пандиза, където лежи 13 месеца за намушкване с нож на собствен другар по чашка през 2004 година.
През 2012 година Никанен още веднъж съумява да поеме кормилото в живота си, въпреки и в кратковременен проект. Финландецът споделя, че е същински влюбен в Сузана и желае да се ожени за нея. Той стартира да тренира още веднъж с концепцията да се състезава още веднъж на Олимпийските игри през 2014 година в Сочи.

„ Чувствах огромна пустош в мен в продължение на 20 години, до момента в който не срещнах Сузана. Тя е първият човек, който познавам, който се държи почтено с мен, на който мога да споделя възприятията и паниките си. Тя е първият човек, на който имам вяра ”, споделя той.

Впоследствие обаче Сузана го напуща, а Мати Никанен още веднъж потегля към дъното.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР