Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс шокира света, след като се

...
Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс шокира света, след като се
Коментари Харесай

Слабост или смелост показа Симон Байлс като постави психическото си здраве над медалите? |

Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс шокира света, откакто се отдръпна в началото от присъединяване в отборния край по спортна гимнастика на алимпийските игри в Токио, а по-късно и от финала в самостоятелния многобой, където трябваше да пази купата си от Рио 2016.

24-годишната американка записа единствено 13.766 точки на прескок на първата ротация, което е най-ниската ѝ оценка на олимпийски игри на този апарат. След това тя се отдръпна от надпреварата, извоювано след това от рускините, до момента в който за американките остана сребърният орден. До този миг тимът на Съединени американски щати не познаваше загуба от 2010 година насам, като имаше в актива си шест международни и две олимпийски трофеи.

“Не желаех да не преставам по-късно едва показване. Трябва да се съсредоточа върху душeвността и менталното ми здраве. Според мен това е доста значимо в спорта сега. Трябва да пазим душeвността и телата си и да не вършим непрекъснато това, което светът чака от нас. Не сме просто спортисти, а и хора. В последна сметка от време на време би трябвало да направиш стъпка обратно. Не желаех да направя някоя нелепост и да пострадам. Според мен доста оказа помощ това, че в последно време от ден на ден спортисти приказват за това. Това е голямо събитие, това са олимпийски игри. В последна сметка не желая да бъда изнесена на носилка ”, разяснява Байлс след решението си да не взе участие в отборната конкуренция.

От американската федерация и локалния олимпийски комитет я поддържаха за смелостта намерено да признае за проблемите си.

" След здравна оценка Симон Байлс се отдръпна от финала на самостоятелно многобой. Ние откровено поддържаме решението и приветстваме смелостта й да дава приоритет на нейното психологично здраве. Нейната храброст демонстрира още един път за какво тя е образец за доста ", се споделя в изказване на централата.

В Съединени американски щати спортната гимнастика е доста известна и загубата от Русия (б.р. страната се състезава в Токио от името Олимпийски комитет на Русия поради санкция) беше призната тежко, само че в страната сложиха преди всичко психическото здраве на Байлс и медиите и почитателите я поддържаха, вместо да я осъждат.

“Ню Йорк Таймс ” обобщава настроенията след шокиращата вест.

“Само допреди няколко години беше немислимо да си представим, че участник на олимпийските игри ще разсаже за сериозните си подозрения по време на самата олимпиада, а още повече да се отдръпна в средата на надпреварите. Но Байлс, Наоми Осака и други представители на тяхното потомство намерено демонстрираха, че слагат психическото си здраве преди всичко, а упованията към тях в най-хубавия случай - на второ. Байлс сподели, че отива на олимпиадата с положително въодушевление, само че още в първите дни се е сблъскала с някои проблеми, които нараствали. Тя разкрива, че лечението и нормалните медикаменти, които приема, този път не са проработили. Силният стрес я е принудил да нервничи, тъй като не знае по какъв начин да укроти тези страсти. По личните й думи преди 4-5 години тя е имала сходно душевно разстройване, само че се е насилила и е взела участие в съревнование с риск да получи контузия. Сега тя сподели зрялост и опит и схваща, че в живота има и по-важни неща от гимнастиката. Русия изненада американките още в неделя, като сложи под подозрение крайната им победа. Ден по-късно рускините извършиха комплицираната си стратегия с акуратност и великолепие, до момента в който американките се опитваха да преодолеят неналичието на Байлс и в последна сметка дългата им доминация завърши ”, написа изданието.

“Вашингтон Поуст ” също отделя място на спортната драма в коментарна колонка със заглавие “Симон Байлс и цената за бъдеш най-хубав в историята ”.

“Симон Байлс несъмнено е най-хубавата гимнастичка на планетата. Тя е упражнявала цялостен живот детайли, които да извърши сега, който има най-голямо значение. Тя трябваше да изведе тима на Съединени американски щати до следващо злато, този път в Токио. Когато настъпи времето за това, най-хубавата от най-хубавите реши, че повече пречи, в сравнение с оказва помощ.
Какво вършим? Ние пречупваме своите спортисти? Звездата на тениса Наоми Осака също дойде в Токио след два месеца отмора, които си взе, с цел да се възвърне душевен. Плувкинята Симон Манюел едвам не се сковава от претрениране. Най-великият олимпийски първенец в историята Майкъл Фелпс съветва спортисти по тематиката за значимостта на психическото здраве. Спортът е наслада, до момента в който не се трансформира в работа. За един експерт с изключение на тази работа има и шумът в близост, упованията, очакванията - това е прекалено много. Като прибавим към това и пандемията и расовите предубеждения става прекомерно. Байлс имаше гения и уменията да донесе златото на Съединени американски щати. Ако се беше отдръпнала заради травма, Америка щеше да разбере без да задава въпроси. Но тя се отхвърли, тъй като натискът и упованията са я пречупили. Ние наложително би трябвало да помислим върху това, в случай че желаеме да разберем ”, написа изданието.

“Лос Анджелос Таймс ” събира някои от най-негативните мнения от обществените медии и по-късно написа в отбрана на Байлс.

“Мненията са разнообразни. Някои считат, че смелостта й е плод на нелепост, други смятат, че е изменник, трети - че е разрушила репутацията си и така нататък
Просто млъкнете всички. Никога не сравнявайте Симон Байлс със спортисти от отборните типове спорт. Тя не е представител на един град или общественост, а на носи упованията на цялата страна. Тя не излиза в залата със съотборниците си, които могат да я измъкнат от усложнение, а е изцяло сама. Тя не върви по цялостен стадион, а по необятна 10 см греда.

И също така няма 162 мача на сезон, а 90 секунди, с цел да завоюва или загуби. Том Брейди и Леброн Джеймс нямат и най-малка визия за натискът, който изпитва Байлс, която на 24 години беше провъзгласена за лицето на американските олимпийци. При това в разгара на пандемия, на олимпиада без фенове и съблюдаване на безкрайни протоколи за сигурност. Да, тя падна. И призна за проблемите си. Благодарение на мъдростта и силата на такива млади дами като Байлс и Наоми Осака, почитателите на спорта би трябвало да си признаят: контузиите засягат освен мускулите и костите. Психологическите проблеми са също здравословен проблем и признаването им ще докара до повече схващане и рационално отношение сред спортистите и почитателите. Байлс не е машина, а човек. Ако беше излязла в това положение, то тя рискуваше да получи сариозна контузия или даже нещо по-лошо ”, разяснява “Л.А. Таймс ”.

“Докато светът беше шокиран, аз одобрително кимах, отдавайки дължимото на нейното хладнокръвие и спортно майсторство. Въздъхнах с облекчение, когато разбрах, че се отдръпва не поради травма, а тъй като е схванала своите усеща, като че ли ги е видяла под микроскоп ”, написа Дрсел Рокет от “Чикаго Трибюн ”.



“Всеки изпитва някакъв напън в работата си ден след ден, само че я си представете, че сте тъмнокожа жена от Америка и обществото не знае по какъв начин да мери вашия стрес. Хората са изумени от решението й, само че аз се удивлявам повече от обстоятелството на изненадата. Байлс няма какво повече да потвърждава. Няма друга гимнастичка с толкоз доста награди (б.р. 24-годишната американка е спечелила рекордните 25 медала от международни шампионати, 19 от които са златни, и е шампионка в многобоя на всички надпревари, в които е взела участие от 2013 година насам). Има цялостно право до края на живота си да взема решение судоку или да гледа видео, без да прави нищо друго. Тя още веднъж и още веднъж сподели своята лоялност към спорта, който към момента не се е възстановил изцяло от свадите, които го обuръжаваха в последните години след аферата “Лари Насар ” (б.р. някогашен доктор на националния тим на Съединени американски щати по спортна гимнастика, наказан за полови похищения над стотици млади гимнастички в интервала 1986-2016 година) ”, добавя изданието.
View this post on Instagram

“Байлс е известна с техническото си предимство и убеденост в осъществяванията. Тя най-добре е схванала, че грешката й не е била инцидентна, а освен това. Програмата й е сложна, даже рискова и в случай че беше траяла в това положение, рискуваше доста. Във вторник Байлс рухна под тежестта на претърпяното, отлагането на игрите, упованията и направи нещо, към което самите гимнастици приканват от години: сложи здравето си над златните медали. Това, което през днешния ден назоваваме отчаяние, след време може да честваме като началото на нова епоха. Такава, в която златните медали остават на втори проект за сметка на психическото здраве ”, прибавя ESPN.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР