Министърът на младежта и спорта Весела Лечева говори пред БНТ

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева говори пред БНТ
Коментари Харесай

Осигурени са средствата за нова зала за художествена гимнастика - Гимнастика

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева приказва пред Българска национална телевизия за равносметката след близо 6 месеца ръководство като член на служебния кабинет. Тя даде изявление по време на Световната купа по сноуборд в Банско.

„ Една от най-важните цели беше да поддържаме непрестанен разговор с федерациите, спортните организации във връзка с тяхната активност. Вторият акцент, който поставихме, бе прекъсването на порочните практики със противоречиви контракти, които ощетяваха активността на сдруженията. Постарахме се да създадем по-добри условия, да актуализираме стратегиите, по които работят спортните организации “, сподели Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта счита, че стратегиите за олимпийска подготовка и кадрово обезпечаване ще дадат опция на спортистите да се усещат сигурни в обезпечаването на подготвителния и спортен развой, а треньорите да не се тормозят за своето развиване.

„ Нашите цели като екип на Министерството на младежта и спорта и администрацията, която управлявам, са – да осигурим оптимално положителни условия, да сме в непрестанен контакт с федерациите и да можем в придвижване да решаваме всички наболели въпроси преди Олимпийските игри в Париж. Да не изоставим нито един играч или треньор “, сподели Лечева.

Министърът на младежта и спорта се спря и на тематиката за стадионите „ Българска войска “ и „ Георги Аспарухов “.

„ През последните 30 години у нас не се осъществя нито един сполучлив модел на публично-частно партньорство. А точно да се осъществя концесия, взаимно сдружение, тъй че да бъде притеглен и частен капитал. Надявам се, че с тези две наши значими стъпки, които предприехме, първо – във връзка с стадион „ Българска войска “, а по-късно и за стадион „ Георги Аспарухов “, ние ще дадем опция и на двата гранда да получат най-хубавата опция да осъществят своите цели за съвременни уреди. Надявам се това да са сполучливи модели за спортната инфраструктура “, съобщи Лечева.

Министърът на младежта и спорта подсети, че в границите на мандата на служебното държавно управление е бил подписан меморандум сред „ Сердика спортни парцели “ и ПФК ЦСКА София, в който са написани всички най-важни стъпки във връзка с основаването на взаимното сдружение.
„ Намираме се в последна фаза на този развой. Почти всички детайли и всички най-важни дейности са към своя край “, посочи министър Лечева и добави, че се вършат значими стъпки и във връзка с стадиона на „ Левски “ – „ Георги Аспарухов “.

„ С моя заповед беше основана специфична комисия от представители на Министерството на младежта и спорта и Областна администрация на област София, която да изготви цялата процедура и подготвителни дейности за процедурата по отдаване на концесия. Работим по този проблем дружно с регионалната администрация, тъй че това да бъде осъществено в най-кратки периоди и да бъде обещано началото на процедурата за отдаване на концесия “, добави Лечева.

Министърът заяви, че има финансиране за нова зала за художествена гимнастика. В последните месеци Министерството на младежта и спорта работи в тясно съдействие с Министерството на вътрешните работи.

„ Лично се убедихме в нуждата за такова спортно оборудване. Залата, в която националните тимове упражняват сега, е извънредно натоварена и фактически има нужда от нова. С министър Иван Демерджиев посетихме мястото, работи се доста интензивно първата копка да бъде направена в най-кратки периоди. Отделени са средства за това спортно оборудване, тъй че се надявам художествената гимнастика да има своя нов дом “, съобщи Лечева.

Тя беше запитана и за продължаващите кавги във федерацията по повдигане на тежести.

„ Там от много време върви много комплициран междуличностен спор. ММС не би трябвало да се меси в работата на спортните федерации. Наше обвързване е да направляваме съблюдава ли се законът, наредбите, разпоредбите за стратегиите, които осъществяваме дружно с федерациите. Ще бъдем безкомпромисни във връзка с това дали са нарушени правила, дали са нарушени разпореждания на законодателството и наредбите. И там, както във всички организации, се опитваме да беседваме с всички страни по спора, в действителност сме в непрекъснат разговор “, заяви Лечева.

„ Смятам, че би трябвало да се даде опция на най-хубавите треньори да могат да вземат участие в подготовката на най-изявените ни състезатели. Има място за всички. Има и средства. Ние финансирахме българските щанги през 2022 година Изпълнихме нашите задължения към тях. Надявам се в своя доклад да покажат, че всичко това, което ние сме дали като благоприятни условия по всички стратегии, е изпълнено “, надява се Весела Лечева.
Министерството ще продължи да поддържа семействата на огромни шампионати, тъй като те са късмет за развиване на българския спорт и издигане на престижа на страната ни.

„ Още през моя мандат 2005-2009 година създадохме тази стратегия за семейства. Тя продължава да е доста значима. България се утвърди като един от най-успешните домакините в белите спортове, които са извънредно атрактивни и известни “, сподели Лечева и означи, че заслуга за това има както федерацията по ски, по този начин и локалната власт.

„ Тази година домакините не бяха пожалени – тежки метеорологични условия, топлото време, дъждовете. Но все пак се получи отлично съревнование, което носи голяма наслада и авторитет за Банско и България “, приключи Лечева.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР