Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс (САЩ) спечели златен медал на

...
Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс (САЩ) спечели златен медал на
Коментари Харесай

Симон Байлс спечели рекорден 13-и златен медал в кариерата си от СП

Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс (САЩ) завоюва златен орден на прескок и сребърен на смесена успоредка на финалите на обособените уреди на Световното състезание по спортна гимнастика в Доха (Катар).

21-годишната Байлс, която през вчерашния ден завоюва рекордна четвърта международна купа в многобоя, събра междинна оценка от двата прескока - 15.366 точки. С този орден тя усъвършенства достижението на рускинята Светлана Хорхина по извоювани златни оценки самостоятелно на международни шампионати.

Американката към този момент има рекордните 13 златни медала от шампионати на планетата, от които 10 са в самостоятелните дисциплини. Това е безспорен връх в историята на международните шампионати. Хорхина има 9 самостоятелни златни оценки. За Симон Байлс този орден е трети златен от конкуренцията в Доха, откакто тя стана първа в многобоя и в отборното съревнование.

Освен това американката усъвършенства върха от 1996 година на Виталия Щербо, която се е състезавала за Съюз на съветските социалистически републики и Беларус, по сбор златни медали от международни шампионати. Байлс има 13, а Щербо - 12. Втора на прескок приключи канадката Шалон Олсен с 14.516 точки, а трета е Алекса Морено (Мексико) с 14.508 точки.

43-годишната именита гимнастичка Оксана Чусовотина, която показва Узбекистан, зае четвърто място с 14.300 точки. За нея международното състезание в Доха е 16-о в кариерата й. Световната купа на смесена успоредка за първи път в кариерата си завоюва белгийката Нина Дервел с оценка от 15.200 точки, която донесе и първа купа на страната си от състезание на планетата.

Симон Байлс остана втора с 14.700, а трета се подреди Елизабет Зайц (Германия) с 14.600 точки. Американката и тук записа историческо достижение. Тя печели за първи път в кариерата си орден на смесена успоредка от международно състезание и стана първата американска гимнастичка с оценки на всички уреди от огромни шампионати. С двата си медала през днешния ден Байлс има общо 18 от шампионати на планетата, с два по-малко от върха на Светлана Хорхина.

На утрешните два финала на греда и земя американката може да изравни достижението на рускинята, в случай че взе нови две оценки. 24-годишната рускиня Алия Мустафина, която е двукратна олимпийска шампионка на този апарат, се класира на пето място с 14.433 точки.

При мъжете в първите три финала купите завоюваха представители на Китай, Русия и Гърция. Китаецът Жотън Сяо стана първенец на кон с гривни с оценка 15.166 точки. На второ място остана олимпийският първенец от Рио 2016 и защитаващ купата си от Монреал 2017 Макс Уитлок (Великобритания) със същата оценка - 15.166 точки. 22-годишният китаец обаче взе златото поради по-висока си оценка за осъществяване.

Бронзовото отличие стана владеене на Ли Чи-Кай от Тайван с 14.966 точки. Жотън Сяо, който е международен вицешампион в многобоя, завоюва третата си международна купа. Миналата година той стана първи в многобоя, а в Доха взе отборната купа с отбора на Китай.

Руснакът Артур Далалоян, който взе купата в многобоя преди няколко дни, победи на финала на земна гимнастика с оценка от 14.900 точки и към този момент има два златни и един сребърен орден от Доха. Защитаващият купата си Кендзо Шираи от Япония приключи втори с 14.866 точки, а бронзовото отличие взе Едриел Карлос Юло (Филипини) с 14.600 точки. Гръцкият гимнастик Елефтериос Петруниас продължава превъзходството си на халки.

Олимпийският първенец на този апарат от Рио 2016 завоюва финала в Доха с 15.366 точки и завоюва трета международна купа в кариерата си сед 2015 и 2017 година. Той е и четирикратен европейски първенец на халки. Среброто взе Артур Занети (Бразилия) с 15.100 точки, а трети е Марко Лодадио (Италия) с 14.900, който за първи път в кариерата си доближи до край на шампионат на планетата. Световното състезание продължава на следващия ден с финалите на останалите пет уреда при мъжете и дамите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР