Четиридесет и седем години след Кървавата неделя в северноирландския град

...
Четиридесет и седем години след Кървавата неделя в северноирландския град
Коментари Харесай

Съдят бивш британски военен за Кървавата неделя

Четиридесет и седем години след " Кървавата неделя " в северноирландския град Дери северноирландското правораздаване разгласи, че през днешния ден, че на някогашен английски боен ще бъдат повдигнати обвинявания за ликвидиране и опит за ликвидиране, предадоха международните организации.

За първи път ще има правосъден развой, обвързван със събитията, останали известни в историята като " Кървавата неделя " - тъмен епизод от войната сред републиканците и юнионистите в Северна Ирландия.

" Кървавата неделя " е на 30 януари 1972 година Тогава английски военни откриват огън против спокойно шествие в квартал с преобладаващо католическо население в Дери. Убити са 13 души и ранени 15. Този тъмен ден бе увековечен и в ария на ирландската група Ю Ту.

Отговорни за " Кървавата неделя " бяха считани 17 някогашни английски военни и двама хипотетични някогашни членове на Ирландската републиканска войска. Северноирландските проверяващи органи обаче решиха, че против 16 от 17-те някогашни английски военни и против двамата хипотетични членове на ИРА доказателствата са незадоволителни, с цел да се обмисли покачване на обвинявания.

През 2010 година следствие сподели, че английските военни са стреляли първи и след това са споделили истината за случилото се. Дейвид Камерън, който по това време беше английски министър председател, сервира извиненията на управляващите.

Вчера английското държавно управление разгласи, че някогашни военни, приети за отговорни за закононарушения в интервала на принуждение в Северна Ирландия, могат да бъдат освободени предварително по силата на съглашението от Разпети петък от 1998 година Това съглашение разреши на към 500 военизирани републиканци и лоялисти да излязат от пандиза, откакто са излежавали къси присъди. Сега режимът на освобождение обгръща единствено закононарушенията, осъществени от 1973 година до 1998 година, само че държавното управление предложи план на закон за разширение на този интервал и за закононарушенията, осъществени от 1968 година, в това число осъществените през " Кървавата неделя ".

След като стана ясно, че някогашен английски боен ще бъде упрекнат за случилото се преди 47 години, близки на жертвите излязоха на митинг в Дери, носейки чернобели фотоси на убитите. Те считат, че решението за покачване на обвинявания против някогашния боен, разпознат единствено като Войник Ф., е незадоволително. Бившият боен ще бъде упрекнат за убийството на двама мъже и за опит за ликвидиране на още четирима души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР