Четиричленен екип на SpaceX Crew Dragon безопасно се скачи с

...
Четиричленен екип на SpaceX Crew Dragon безопасно се скачи с
Коментари Харесай

Четиричленен екипаж на SpaceX беше посрещнат на борда на международната космическа станция

Четиричленен екип на SpaceX Crew Dragon безвредно се скачи с Международната галактическа станция (МКС) в четвъртък и се реалокира на борда, с цел да стартира петмесечна научна задача. Един от четиримата на борда е съветски космонавт. Член на екипажа е и първата жена – индианка, изпратена в орбита.

Срещата на капсулата със станцията пристигна малко след 21.00 часа по Гринуич след 29-часов полет до МКС, до момента в който двете обиколиха земното кълбо на към 250 благи (420 км) над Земята край западния бряг на Африка, съгласно уебкаст на НАСА за скачването.

Автономно летящата капсула Crew Dragon, наречена Endurance, беше издигната в орбита в сряда на върха на ракета Falcon 9 на SpaceX, изстреляна от галактическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.

Екипажът се състои от двама американски астронавти от НАСА – пълководец на полета Никол Аунапу Ман, 45 година, и водач Джош Касада, 49 година На борда са още и японският астронавт Коичи Ваката, 59 година, деец от четири предходни галактически полета, както и космонавт Анна Кикина, 38 година, която се явява първият руснак на борда на американски галактически транспортен съд от 20 години насам.

Включването на Кикина, единствената жена-космонавт на дейна работа в съветската галактическа организация Роскосмос, беше знак за продължаващо съдействие сред Съединени американски щати и Русия в космоса макар ескалиращото напрежение сред Москва и Вашингтон поради войната в Украйна.

Кикина се причисли към полета на SpaceX Crew-5 според ново съглашение за споделено пътешестване, подписано през юли сред НАСА и Роскосмос, което разрешава на двете страни да продължат да летят на галактически кораби на другия до и от МКС.

Екипът беше управителен от Ман, първата жена от локалното американско население, която НАСА изпрати в космоса и първата жена, заела командирското място на SpaceX Crew Dragon. Ман, полковник от Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати и водач на военен изтребител, също е измежду първата група от 18 астронавти, определени за идните задачи на НАСА Артемида, ориентирани към връщане на хора на Луната по-късно това десетилетие.

„ Очакваме с неспокойствие да се захванем за работа “, сподели Ман по радиото моменти след приключването на свързването.

При идването си екипажът на Endurance прекара съвсем два часа в осъществяване на серия от общоприети процедури, като инспекции за течове и херметизиране на камерата сред капсулата и МКС, преди да отвори входните люкове.

Видеозапис на НАСА онлайн сподели усмихнатите новопристигащи безтегловно носещи се с главата напред през подплатения проход един по един към станцията.

Те бяха посрещнати с обятия и ръкостискания от четиричленния екип, който заместват – трима американци и италианския пълководец на станцията Саманта Кристофорети – както и от двама руснаци и четвърти астронавт на НАСА, които споделиха полета на Союз до МКС предишния месец.

„ Много хора работят интензивно, с цел да подсигуряват, че нашето общо пилотирано галактическо проучване ще продължи да съществува, да се развива по-нататък. Ние сме живото доказателство за това “, сподели Кикина по време на къс диалог – гала по посрещането.
Екипажът на Endurance е петия пълновръстен екип на МКС, който НАСА изпраща на борда на капсула SpaceX, откогато частната ракетна компания, учредена от изпълнителния шеф на Tesla (TSLA.O) Илон Мъск, стартира да изпраща американски астронавти в космоса през май 2020 година

SpaceX е изпълнила общо осем задачи с екипажи в орбита, в това число полети, които не са на НАСА.

Новопристигналите са подготвени да проведат повече от 200 опита по време на своята 150-дневна задача, доста от които са фокусирани върху медицински проучвания, вариращи от 3-D „ био-отпечатване “ на човешка тъкан до проучване на бактерии, култивирани в микрогравитация.

МКС, обхващаща дължината на футболно игрище, е непрестанно заета от 2000 година насам, ръководена от ръководено от Съединени американски щати и Русия партньорство, което включва Канада, Япония и 11 европейски страни.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР