ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЗа социологическите ползи от McDonaldsСоциолозите наричат местата за

...
ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЗа социологическите ползи от McDonaldsСоциолозите наричат местата за
Коментари Харесай

4+1 | За социологическите ползи от McDonalds, за уроците в естонската здравна система и още

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

За социологическите изгоди от McDonalds

Социолозите назовават местата за събирания на хора отвън дома им или работа " трети пространства ". Едно сполучливо общество се нуждае от приятни и отпускащи трети пространства, на които хората да могат да беседват без значение от обществената им класа. Във все по-неравния и поляризиран съвременен свят обаче тези пространства понижават. Тук влизат заведенията за хранене за бързо хранене... Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Как Съединени американски щати може да се поучат от Естония
10% от всички медицински сканирания в Съединени американски щати се повтарят излишно, защото пациентите не могат да открият нужните документи, с цел да потвърдят, че са ги създали. Американската здравна система е извънредно бюрократизирана, неефективна и скъпа и по този метод обезсмисля милиарди долари разноски всяка година, които можеше да бъдат вложени в друго. Затова пък Естония е решила проблемите си със здравната администрация по относително грациозен метод. Научете повече тук.

Конкуренцията няма да избави Big Tech
През последните две години Гугъл, Фейсбук, Amazon и Microsoft съумяха доста дейно да се трансфорат от спасители на стопанската система в злодеи. Едно от основните решения, които се оферират в американския Конгрес, е делене на някои от тези компании на дребни елементи, с цел да се разбие монополът им. Интересна контраидея на това обаче е, че защото самите ние сме продуктът, а не действителният консуматор, разцепването им ще утежни услугите, на които към този момент сме привикнали, вместо да ги усъвършенства. Прочетете повече тук.

Как климатиците превзеха света
Първият климатик е изобретен не с цел да поддържа офиса по-хладен, а да понижи лятната мокрота на въздуха. Охладеният въздух е бил просто прелестен непряк резултат, който обаче кара изобретателя на устройството Уилис Кериър да се замисли повече за бизнес приложението и да го усъвършенства. В началото обаче американският консуматор третира новото откритие с съмнение - през днешния ден множеството американци не могат да живеят без климатик. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Как телешкото промени Америка

Експлоатацията и надцакването в цените радикално трансформират пазара за телешко в Съединени американски щати през втората половина на XX век. Поради непрекъснатото съревнование да се предлага от ден на ден телешко на по-ниски цени и да се развиват заведенията за бързо хранене се ражда модерният промишлен селскостопански модел за развъждане на животни. А с него идват и нездравословни за околната среда и човешкото здраве последици. Можете да слушате повече тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР