Четири танкера, използвани за доставки на катарски втечнен природен газ

...
Четири танкера, използвани за доставки на катарски втечнен природен газ
Коментари Харесай

Катарски танкери с втечнен газ отново поеха през Червено море

Четири танкера, употребявани за доставки на катарски полутечен природен газ (LNG), възобновиха курса си след пауза за няколко дни на фона на морските офанзиви от йеменските хути (или хуси), свързани с Иран, в Червено море, демонстрират данни от London Stock Exchange Group за следене на кораби във вторник.

Атаките, които хутите назовават опит да поддържат палестинците във войната с Израел, прекъснаха търговията по основния маршрут Изток-Запад, който съставлява към 12% от международния корабен трафик.

В понеделник придвижването на хутите даде обещание да разшири задачите си в региона на Червено море до американски кораби след ударите на Съединени американски щати и Англия по неговите обекти в Йемен. Танкерът за полутечен природен газ Al Rekayyat възобнови плаването през Червено море и се насочва към Катар, демонстрират данните, откакто беше спрян от 13 януари по маршрута си в Червено море.

Корабите Al Ghariya, Al Huwaila и Al Nuaman, натоварени с катарски LNG, също са били в придвижване, само че са трансформирали курса си, с цел да се насочат на юг, макар че към момента алармират Суецкия канал като свои дестинации, демонстрират данните.

Катарските товари с полутечен газ, преминаващи директно през Суец, нормално се насочват към Европа.

Трите танкера са спрели край крайбрежията на Оман от 14 януари.

Очакваното време на идване на Al Nuaman също е отсрочено с повече от две седмици до 4 февруари от 19 януари, демонстрират данните.

QatarEnergy не отговори незабавно на претенции за коментар отвън формалното работно време.

Корабособствениците и мениджърите на четирите кораба, в това число Teekay Shipping Glasgow, Pronav Ship Management и Nakilat Shipping Qatar Ltd, не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар. Shell, която има отдела за мореплаване и чартиране STASCO, шеф на Al Nuaman, отхвърли коментар.

Корабите стопират или се отклоняват от Червено море, което води до Суецкия канал - най-бързия маршрут за товари от Азия към Европа. Корабите за полутечен природен газ са измежду многото, принудени вместо това да поемат по-дългия маршрут към Африка през нос Добра вяра.

Анализаторите считат, че маршрутът на нос Добра вяра може да добави към девет дни към 18-дневното пътешестване от Катар. По-дълъг маршрут би довел до закъснение на доставките, само че равнищата на предпазване на газ в Европа са постоянни.

S&P прави оценка катарските LNG товари през канала на 14.8 млн. метрични тона годишно, американските товари на 8.8 млн. метрични тона и съветските на 3.7 млн.

Европейските референтни цени на газа за месеца в нидерландския хъб TTF се намалиха в понеделник, защото по-меките прогнози за времето и добре запълнените хранилища помогнаха да се компенсират опасенията за корабоплаването.

QatarEnergy, вторият по величина експортьор на полутечен природен газ в света, спря да изпраща танкери през Червено море, макар че производството продължава, сподели почитан източник, директно осведомен с въпроса, пред " Ройтерс " в понеделник.

През 2023 година Катар е изнесъл над 75 млн. тона полутечен газ съгласно данни на LSEG, в това число 14 млн. тона за купувачи в Европа и 56.4 млн. за Азия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР