Четири случая на шокиращо домашно насилие, само в рамките на

...
Четири случая на шокиращо домашно насилие, само в рамките на
Коментари Харесай

Само за 24 часа: 4 потресаващи случая на домашно насилие в Пловдив

Четири случая на шокиращо домашно принуждение, единствено в границите на 24 часа в Пловдив. При един от тях, прочут пловдивски предприемач е пребил грубо брачната половинка си. Прокуратурата в града разгласи, че подхваща незабавни ограничения за битка с такива похищения.

Късно нощес 44-годишен предприемач пребива брачната половинка си в фамилното им жилище. Двете им деца в този миг отсъствали. По данни на прокуратурата от ревнивост мъжът постоянно ги заключвал и конфигурирал подслушвателни устройства в мобилните им телефони.

„ Заварва брачната половинка си да приказва по телефон, който той не е виждал и на който не е сложил подслушвателно устройство, което да я следи. Взима една тенис ракета и с тази тенис ракета стартира да я бие ”, изясни Атанас Илиев, зам.- областен прокурор на Пловдив.

Въпреки тежките контузии, дамата съумява да избяга и стига до болничното заведение. Тя е оперирана по неотложност, а мъжът - арестуван.

„ Там лекарят я познава, тъй като 2018 година тази същата жена отново с контузии е била при него и му декларирала, че е паднала по стълбите ”, изясни Атанас Илиев.

Пак нощес полицията и прокуратурата получават още три сигнала - за мъж, който пребил брачната половинка си пред двете им деца и се опитал да я насили, за наследник, освободен предварително от пандиза за ликвидиране, който пребил майка си.

А 95-годишна жена е в кома, откакто 45-годишния й внук я пребил.

Той постоянно е пребивал 95-годишната си баба, тормозейки я за пари, до момента в който, също преди два дни, последният побой бил толкоз нечовечен, че съседи са повикали спешна помощ.

Насилникът е някогашният служител на реда Иван Дачев и наследник на дългогодишния кмет на община „ Марица “ Запрян Дачев е задържан за жестокия побой, който нанесъл преди два дни на старата си баба, научи Радио Пловдив.

В последните месеци мъжът живеел с 95-годишната си баба в едно жилище, като непрекъснато тормозел и биел болната и трудноподвижна жена. Иван Дачев редовно злоупотребявал с алкохол, като преди два дни, на 13-ти декември вечерта още веднъж в пияно положение вдигнал скандал на баба си, като ритал и удрял по главата и тялото, след което си лежащ. На идващия ден той още веднъж я пребил грубо, този път съвсем до гибел. Когато пристигнала наетата да се грижи за нея болноглредачка, тя заварила ужасяваща кървава картина из цялата стая.

Внукът безразлрично излъгал, че баба му е паднала от леглото, само че дамата повикала пълиция и спешна помощ. В момента старицата е в болница в кома и с заплаха за живота, а побойникът ще бъде съден за тежкото закононарушение, за което може да получи от 3 до 15 години затвор. Иван Дачев бе уволнен от полицията преди повече от 10 години след следствие, разкрило голям брой злоупотреби и нередности.

Всички причинители са задържани и ще бъдат съдени по тежки членове от Наказателния кодекс, само че тук към този момент се постанова и съдействието на обществеността, с цел да се води безкомпромисна битка с домашното принуждение, прикани прокурор Атанас Илиев.

Нито една от тези жертви не е подавала сигнали за принуждение преди. Според правосъдния психолог Невена Божилова, позор, боязън и липса на храброст са аргументите жертвите постоянно да не търсят помощ.

„ Не мълчете. Има кой да ви помогне. Мълчанието може да докара до доста по-страшни резултати. За страдание от началото на годината до ноември 20 дами изгубиха живота си ”, споделя тя.

Прокуратурата, полицията и неправителствени организации стартират ежемесечни акции против домашното принуждение. И се заканват да бъдат безкомпромисни, оповестява Народоосвободителна въстаническа армия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР