Четири седмици преди вота за БундестагПартията на Меркел спадна до

...
Четири седмици преди вота за БундестагПартията на Меркел спадна до
Коментари Харесай

Расте преднината на левицата в Германия

Четири седмици преди вота за Бундестаг
Партията на Меркел спадна до най-ниския си резултат

Предстои образуване на коалиция

Предизборната борба в Германия се ожесточава с публикуването на следващо социологическо изследване, което демонстрира преднина, освен това увеличаваща се, за социалдемократите (ГСДП) пред десния съюз на канцлерката Ангела Меркел - ХДС/ХСС, съобщи Ройтерс.

Най-новото проучване на института INSA сочи, че поддръжката за ГСДП се е нараснала от предходната седмица до 24%, което е техният най-хубав резултат от четири години. Същевременно ХДС/ХСС са паднали до 21% - най-ниската поддръжка за тях до момента, демонстрира изследването, оповестено през днешния ден от в. “Билд ам Зонтаг”.

Германците отиват до урните на 26 септември, след което Меркел ще се отдръпна от канцлерския пост, който заема четири следващи мандата или 16 години.

Проучването на INSA е второто в границите на седмица, което дава преднина на социалдемократите.

Ако канцлер на страната се избираше при директен избор, то неоспорим победител би бил претендентът на ГСДП Олаф Шолц, който би получил 31% от гласовете. Претендентът на десницата Армин Лашет би получил поддръжката на едвам 10%, а издигнатата от Зелените Аналена Бербок - на 14%. Лашет стартира съществено да губи утвърждение, откакто бе сниман да се смее по време на посещаване в регион, унищожен от наводненията предишния месец.
Въпреки че ГСДП води в изследванията, партията ще се нуждае от още две партии, с цел да ръководи.

Очакванията са в обединението да се включат Зелените и демократичните “Свободни демократи”. В неотдавнашно изявление Шолц не изключи и партньорство с крайнолявата “Левицата”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР