Четири седмици преди парламентарните избори на 15 октомври полската управляваща

...
Четири седмици преди парламентарните избори на 15 октомври полската управляваща
Коментари Харесай

Застрашено ли е оставането на Полша в Шенген

Четири седмици преди парламентарните избори на 15 октомври полската ръководеща партия " Право и правдивост " наподобява е на път да падне в един собственоръчно подложен капан. Полските десни популисти от години подклаждат ненавист против бежанците от страните, обитаеми най-вече с мюсюлмани. В рамките на предизборната акция политиците се пробват да печелят гласове с лозунга " Сигурно бъдеще за Полша " и настояват, че единствено те могат да спасят страната и Европа от " наводнението " на незаконни имигранти от Африка и Азия.

Последните разкрития на самостоятелни полски медии обаче слагат под въпрос честността на държавното управление на " Право и правдивост ". От тях излиза, че при даването на визи от полски консулства отвън Европа се е стигало до нередности и корупция. Имиджът на партия, която се показва като единствен поръчител на сигурните граници, се клати.

Заместник-външният министър трябваше да освободи поста си

На 31 август 2023 година полският заместник-външен министър Пьотър Вавжик, в чийто сектор са и консулствата в чужбина, внезапно бе освободен. Малцина обаче знаеха същинската причина. Той загуби и сигурното си място в изборната листа. Едва през втората седмица на септември стана известно, че прокуратурата е почнала още през март следствия за нередности при издаването на визи. Междувременно са арестувани седем души, трима остават в следствения арест.

Полската съпротива на часа се възползва от шанса си да разобличи лицемерието на " Право и правдивост " по миграционния въпрос директно преди изборите. " Право и правдивост " съобщи личните си идеали и полезности. Тя даде обещание сигурност, а провокира опасност ", сподели Михал Шчерба, народен представител от най-голямата опозиционна партия " Гражданска платформа ". След инспекция в министерството на външните работи предходната седмица водачът на опозицията Доналд Туск съобщи, че около 250 000 полски визи за хора от Африка и Азия през последните 30 месеца са проблематични.

Полша в боливудски филм 

По данни на портала " Onet " и на вестник " Газета виборча " заместник-външният министър Вавжик бил насърчил установяването на система при раздаването на визи, която разрешавала ускорение на процедурата против рушвет. Смята се, че той е оказвал и напън по отношение на консулствата, с цел да дават по-бързо визи на посочени от него хора.

Според " Onet "  36 индийски жители, които се показали за кинодейци от Боливуд, получили многократни шенгенски визи именно по този метод. Те даже оповестили и името на кино лентата, за който сякаш работели. Впоследствие се оказало, че хореографът не може да танцува, а гримьорът в никакъв случай не е работил във филмовия отрасъл. Многократните визи са изключително търсени, защото те разрешават да се стигне до Мексико, откъдето може да се премине и на територията на Съединени американски щати. Данните на " Onet " гласят, че 21 от 36-та индийци от измисления кино екип са се възползвали от тази опция.

Голям скандал - или просто " глупава концепция "

Управляващите се пробваха в началото да омаловажат случилото се. " Туск приказва за стотици хиляди. Това е неистина, неистина и отново неистина ", съобщи водачът на " Право и правдивост " Ярослав Качински. " Няма спекулация, даже аферичка няма, а единствено една глупава концепция с престъпен темперамент ", добави той.

Министърът на правораздаването Збигнев Жобро оповести, че следствията засягат тъкмо 268 случая - а не 250 000. На мушката на прокуратурата са консулствата в Индия, Филипините, Сингапур, Хонконг, Тайван и други По думите на Жобро полските секрети служби сами разкрили корупцията. Но полски медии, които не са близки до държавното управление, настояват, че Полша е била предизвестена от задгранични секрети служби, най-вече от Америка.

Опозицията не е съгласна с омаловажаването на аферата и упорства за оставката на външния министър Збигнев Рау, което той изрично отхвърли. " Визова спекулация не е имало ", съобщи той в понеделник пред публицисти в Ню Йорк. Същевременно акцентира, че през последните 2,5 години неговото ведомство е раздало съвсем два милиона визи - множеството на жители на Украйна и Беларус. Това, което в този момент се дискутирало в обществеността, било " каскада от лъжливи вести ".

Полското държавно управление взима строги ограничения

Това, че аферата в действителност по никакъв метод не се приема като дреболия, демонстрират ограниченията, взети от държавното управление във Варшава на 15 септември 2023. Шефът на правния отдел в министерството на външните работи бе отхвърлен неотложно. В консулския отдел на министерството и във всички консулства по света бяха разпоредени инспекции. Освен това бяха прекъснати всички контракти с частни компании, работещи като медиатори по визовите въпроси.

Междувременно - след продължителното безмълвие на държавните медии по въпроса - ръководителят на Сената Томаш Гродзки, представител на опозиционната " Гражданска платформа ", направи телевизионно изказване, в което сподели: " Визовата спекулация е най-големият до момента скандал в Полша през 21-и век ".

Застрашено ли е оставането на Полша в Шенген?

Заради аферата някои поляци се безпокоят дали Полша ще остане в Шенгенското пространство. " Ако обвиняванията се потвърдят, Полша ще бъде изгонена от Шенген ", предизвести някогашният полски дипломат в Латвия и Армения Йежи Марек Новаковски.

В анкета, оповестена от вестник " Жечпосполита " на 18 септември 2023, 30 % от запитаните показват мнението, че аферата ще навреди на " Право и правдивост " по изборите. Но пък 40 на 100 считат, че десните популисти ще удържат на този скандал.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР