Четири отбора стигнаха до финала на предприемаческата програма на WWF

...
Четири отбора стигнаха до финала на предприемаческата програма на WWF
Коментари Харесай

Биоразградима опаковка за яйца от водорасли е идеята - победител в Panda Labs

Четири тима стигнаха до финала на предприемаческата стратегия на WWF - Panda Labs. Те имаха опцията да вземат участие в едномесечен мастърклас през юни и да се състезават за стартово финансиране от 7 хиляди лева за осъществяване на концепцията си, както и за спомагателна помощ при намиране на външни вложители.Организацията се стреми да събере младежи и слага настоящи проблематични тематики, по които те да създават решения, като да вземем за пример.

Четири тима стигнаха до финала на предприемаческата стратегия на WWF - Panda Labs. Те имаха опцията да вземат участие в едномесечен мастърклас през юни и да се състезават за стартово финансиране от 7 хиляди лева за осъществяване на концепцията си, както и за спомагателна помощ при намиране на външни вложители.

Организацията се стреми да събере младежи и слага настоящи проблематични тематики, по които те да създават решения, като да вземем за пример.

Тази година тематиката беше " Бъдещето на храната ", а главните проблеми, които трябваше да бъдат адресирани от участниците на възраст сред 15 и 25 година, бяха понижаване нездравословния отпечатък при производството и пакетирането на храните, както и ограничението на питателните боклуци.

Участие взеха възпитаници и студенти от Велинград, Благоевград, Русе, Шумен и София, които в границите на програмата имаха опция да се срещнат, да поговорят и да почерпят познания и опит от специалисти, учени и бизнесмени в подготовката на основаните от тях новаторски и " зелени " хрумвания.
Реклама
А спечелилият - тим SmartFood, беше определен от експертно жури, което отличи най-високо точно тяхната концепция за направа и потребление на биоразградима опаковка за яйца, направена от изхвърлени по Черноморието водорасли. Предприемаческо образование за младежи Основна цел на Panda Labs е възпитаници, студенти и работещи младежи до 25-годишна възраст да открият бизнес решения за належащите екологични и обществени проблеми в България. Програмата е разграничена на тематични " семестри ", като задачата на участниците, които могат да аплайват като екипи или се образуват от уредниците в такива, е да разработят бизнес модел по действителен проблем - в тази ситуация отдаден на бъдещето на храната.

Отборите вземат участие в тридневен хакатон, в течение на който работят по решението си и показват своя план. Жури избира кой продължава в идната фаза на надпреварата - мастъркласа. Спечелилите мастъркласа получават финансиране 7 хиляди лв. за първични проби на бизнес концепцията и основаването на първообраз, като след приключването на програмата WWF наблюдава тяхното развиване и оказва помощ в намирането на контакти в стартъп екосистемата и в допълнение финансиране.

Panda Labs е финансирана от фондация " Америка за България " и Kaufland като част от устойчивата CSR политика нa веригата под мотото " Действията носят смяната ", както и от Държавния департамент на Съединени американски щати. " Новото и особеното в този учебен срок беше, че той получи поддръжката и на WWF Global Food Practice ", показа Виктория Табакова, координатор " Младежка ангажираност " във WWF, като работата на природозащитната организация в това направление е ориентирана върху устойчивите хранителни системи, намаляването на питателните боклуци и оправянето с въздействието на селското стопанство и рибарството върху околната среда. Компостери, сладоледи и биоразградими опаковки В рамките на класа взеха присъединяване четири тима, стигнали до финалите на хакатоните " Бъдещето на хранителната промишленост " и " Бъдещето на питателните боклуци ". Те разработваха решения, отдадени на по-устойчивото произвеждане и пакетиране на храните, както и планове, свързани с намаляването на питателните боклуци.

Освен отличения SmartFood тим " Иноватив " предложиха решение за биоразградими пликове, запазващи качествата на стоката по време на превоз. Работата на тим RED беше съсредоточена в основаването на сладолед от тиквени семки и слънчогледов отпаден артикул. А тим Tres Compadres работиха върху концепцията за основаване на електрически компостер за домашна приложимост, превръщащ питателните боклуци в течен тор.
Реклама
Лекциите от мастъркласа бяха отдадени на бизнес моделиране, потребителско прекарване, финанси, маркетинг, финансиране на започващи компании, като бяха планувани и сесии за работа в екип и сполучливо представяне пред публика.

Обучителните модули имаха за цел да дадат на участниците нужните познания и умения за по-нататъшно развиване на техните хрумвания, за създаването на прототипи и превръщането им в сполучливи компании. В процеса на работа младите изобретатели бяха подкрепяни от опитни бизнесмени, които влязоха в ролята на техни ментори.
Свързани публикации WWF търси млади бизнесмени в надпреварата Panda Labs Gen II 6 октомври 2022, 12:17 Да правиш бизнес със обществена идея 31 януари 2019, 09:02 По зеленото ще ги познаете 17 февруари 2012, 16:20
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР