Четири опита бяха нужни на фонд Затворно дело“ да избере

...
Четири опита бяха нужни на фонд Затворно дело“ да избере
Коментари Харесай

След 4 опита избраха кой да изгради кравеферма за затвора в Белене

Четири опита бяха нужни на фонд „ Затворно дело “ да избере кой ще построи кравеферма на остров Персин (Белене).
Отпреди близо три години институцията има контракт с Държавна фирма „ Земеделие “ за разпределяне на безплатна финансова помощ по извоюван план за създаване на дружество за преправка на краве мляко там.
Стойността на безвъзмездната помощ по Програмата за развиване на селските региони е  1 620 862 лева, което съставлява 50% от бюджета на плана.
Договорът е със период три години, само че едвам при започване на този месец бе определен реализатор, след три провалени опита.

Първата поръчка за строителство на кравефермата е оповестена през декември месец предходната година. Тя е с планирана стойност 1,5 млн. лева без Данък добавена стойност. За нея аплайват компания „ Давидов 2012 “ ООД – Сандански, и ДЗЗД „ Персин 2019 “, състоящо се от „ Пирс – Д “ ООД, „ Престиж Бизнес – 93 “ ООД, „ Гел 2000 “ ООД и „ Авлига Проект “ ООД.
В хода на процедурата обаче първият претендент е отхвърлен. До отваряне на ценовата оферта стига консорциумът, само че се оказва, че е объркал цените за съответните пет подобекта, давайки за част от тях по-високи цени от оповестените оптимални. Той също бива отхвърлен, а процедурата – прекъсната.
Втората поръчка е към този момент с договаряне без съобщение. Да подадат предложения са поканени същите двама участника плюс „ Българска компания “ АД. На поканата дават отговор единствено „ Давидов 2012 “ и „ Българска компания “ АД.
На договарянията отива обаче единствено предприемачът от Сандански. Той подписва контракт с фонд „ Затворно дело “ на 31-ви май тази година. Стойността му е 1 515 300 лв. без Данък добавена стойност. Ангажиментът е да се изпълнят следните подобекти – първи и втори стадий от строителството на дружество за преправка на краве мляко, отвесна планировка, плътна солидна ограда плюс доставка и монтаж на ОВК-оборудване, топлинен център и вентилация.
Според информацията от Фонда на 9-ти юли е било формалното пускане на обекта с сключване на Протокол №2 за разкриване на строителна площадка, установяване на строителна линия и равнище на градежа.

Близо месец по-късно обаче – на 7-ми август, договорът е преустановен по взаимно единодушие.
В подписаното сред страните съглашение се сочи, че цената на изпълнените до оня миг СМР ще се смята за изплатена от предоставения на изпълнителя задатък. Неусвоените средства пък ще се възстановят в цялостен размер, като за възложителя остава и импортираната от компанията гаранция.
В трета процедура за избор, оповестена през август месец, се явява единствено един претендент – консорциум „ Давидов груп “ с участници „ Давидов 2012 “ и „ Стонас груп “ ЕООД. Той обаче е отхвърлен поради зле окомплектован екип и посочени в офертата действия, които не се изискват в поръчката и текстове, които са неотносими към нея, като да вземем за пример „ замяна на дограма “, „ работа по обособените жилища “, „ усложнения на живущите “, „ координиране с ръководителя на сдружението на притежателите “, „ краткотрайно населено място към блока, съобразено с уличното придвижване и градски превоз “ и други

През октомври месец е оповестена четвъртата подред процедура, която отново е с покана за присъединяване. Изпратена е до шест юридически лица - консорциумите " Давидов Груп " и " Персин 2019 ", компаниите „ Българска компания “ АД, " Химремонтстрой " АД, „ ВДХ “ АД и " Биотерм " ЕООД.   
Отзовават се „ Давидов груп “ с оферта за 1,5 млн. лева без Данък добавена стойност и „ Биотерм “ ЕООД, чиято оферта е по-скъпа с 27 413 лв.. На първо място е класиран консорциумът от същите две компании - „ Давидов 2012 “ и „ Стонас груп “ ЕООД.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР