Четири министерства подкрепиха българските застрахователи в усилията им за снижаване

...
Четири министерства подкрепиха българските застрахователи в усилията им за снижаване
Коментари Харесай

Четири министерства подписаха мирен договор със застрахователите за по малко пътни инциденти

Четири министерства поддържаха българските застрахователи в напъните им за намаляване на пътния травматизъм и жертвите от пътни произшествия. Над 200 души взеха присъединяване през днешния ден в Юбилейната конференция по пътна сигурност под надпис " Мирен контракт за българските пътища ", която се състоя в столичния " София Хотел Балкан ". Събитието беше проведено от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) във връзка 25-годишнината на браншовата организация.
Поздравителни адреси към уредниците сервираха персонално господин Владислав Горанов, Министър на финансите; проф. Николай Петров, Министър на здравеопазването; госпожа Менда Стоянова, Председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание; господин Валентин Йовев, Заместник-министър на районното развиване и благоустройството; госпожа Карина Караиванова, Председател на Комисията за финансов надзор; господин Николас Жанмар, Директор персонално обезпечаване, общо обезпечаване и макроикономика в Insurance Europe и госпожа Светла Несторова, Председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.
В експозето си здравният министър проф. Николай Петров уточни, че лекуването на един тежко потърпевш при ПТП коства 30-50 хиляди лева и акцентира, че напъните за понижаване на жертвите и ранените на пътя би трябвало да бъдат ориентирани в две направления – фокусиране върху положителния образец и усилване на глобите. Той приветства самодейността на АБЗ и добави, че министерството поддържа застрахователите. В тази връзка още идната седмица министър Петров разгласи, че ще се срещне с ръководителя на Управителния съвет на АБЗ госпожа Светла Несторова.
Председателят на КФН госпожа Карина Караиванова разгласи в своето приветствено слово, че възприема пътната сигурност като персонална идея и добави, че основаването на ясни, транспарантни и недвусмислени правила и условия за застрахователния бизнес косвено оказва помощ да има по-малко жертви на пътя и по-малко прекършени човешки ориси.
В прочувственото си одобрение госпожа Светла Несторова, ръководител на УС на АБЗ посочи, че при 621 млн. лева брутен премиен доход по " Гражданска отговорност, обвързвана с притежаването и потреблението на моторни транспортни средства " брутният размер на изплатените компенсации по тази застраховка през 2016 година възлиза на близо 368, 5 млн. лева Ако към тази сума се прибавят още съвсем 317 млн. лева изплатени компенсации по застраховки " Каско ”, " Релсови транспортни средства ”, " Товари по време на транспорт ”, " Помощ при пътешестване ” и наложителната застраховка " Злополука ” на пасажерите в средствата за публичен превоз, това прави близо 700 млн. лв. изплатени компенсации за миналата година, без да се регистрират изплатените суми по застраховка " Злополука ” и застраховка " Живот ”. " Ние отваряме поле за градивна полемика и за концепцията да се обединим зад един самобитен кротичък контракт – пакт за съдействие на всички заинтригувани страни – държавно управление, институции, застрахователи, организации от държавния и частния бранш, медии и жители – всички представители на българското общество, които желаят да трансформират отрицателната статистика и да се ангажират с съответни дейности това в действителност да се случи ", акцентира госпожа Несторова и добави, че това е и една от посоките, в които Асоциацията има намерение да работи още по-усилено в идващите години.
В своята презентация зам.-председателят на КФН, управляващ ръководство " Застрахователен контрол " - госпожа Ралица Агайн-Гури, регистрира, че платените през послените 10 год. компенсации са колосални и възлизат на към 1,7 милиарда лева, а междинната стойност на едно обезщетение през 2016 година е достигнала 47 хиляди лева Като позитивен образец тя уточни високият обсег по застраховката " Гражданска отговорност " - от малко над 3 млн. регистрирани автомобила 2,957 млн. са застраховани, което съставлява 97,25%.
Застрахователната промишленост в България е в близко и сполучливо партньорство с страната за повишение на сигурността на придвижването по пътищата, уточни госпожа Агайн-Гури и добави, че за последните 10 години са направени вложения за над 12 млн. лв.. Другата огромна тематика е основаването на съвременни бази данни в Гаранционен фонд и свързване на ГФ с регистрите на Министерство на вътрешните работи, както и идното въвеждане на системата Бонус-Малус. Очакванията са тя да проработи действително от началото на 2018 година
Комисар Бойко Рановски, шеф отдел " Пътна полиция " при Главна дирекция " Национална полиция " в Министерство на вътрешните работи, изнесе последните настоящи данни, съгласно които от началото на 2017 година до 30.09.2017 година в страната са настъпили 5086 тежки ПТП. Загиналите са 473, а ранените – 6 457 души. За същия интервал пътните служители на реда са записали 14 716 случаи на водачи без наложителната автомобилна застраховка. Сред уговорките на Пътна полиция за по-малко жертви и ранени на пътя са провеждането на превантивни акции, въвеждането на нови автоматизирани механически средства за надзор, построяването на Единен център за обработка на нарушаванията от автоматизираните механически средства за надзор, развиване на осведомителните системи на Пътна полиция.
Г-жа Довил Админайте от Европейския съвет за сигурност на превоза (ETSC) уточни най-хубавите практики в региона на пътната сигурност в Европейски Съюз, госпожа Oливера Джорджевич от Европейския институт за оценка на пътищата (EuroRAP) подчертава върху сигурността на пътната инфраструктура в страните от Дунавския район, а господин Майкъл Трип, съучастник в MAZARS, приказва за философията на застраховането, точните и стриктите правила и изключително за потреблението на новите технологии.
Положителен свършек на форума направи със своята презентация госпожа Ирена Димитрова, Зам.-председател на Съвета за сигурност на децата в София към Столична община, която показа общинската политика и положителни практики в образованието на деца и възпитаници по сигурност на придвижването.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР