Четири министерства – на вътрешните работи, на труда и социалната

...
Четири министерства – на вътрешните работи, на труда и социалната
Коментари Харесай

Търсим висококвалифицирани специалисти от чужбина

Четири министерства – на вътрешните работи, на труда и обществената политика, на външните работи и на нововъведенията и растежа, работят за улеснение на процеса за привличане на висококвалифицирани фрагменти в България. Премиерът акад. Николай Денков заяви това на форума „ Възможности за пазара на труда в Североизточна България “, който се организира в Шумен.

В него участваха също министрите на труда и обществената политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката проф. Галин Цоков, на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, както и над 100 представители на бизнеса. Събитието беше излъчено онлайн във ФБ страницата на Министерския съвет.

Висококвалифицираните експерти могат да ускорят развиването на високотехнологични производства и да покачат тяхната успеваемост. Това би довело до растеж на заплатите в нашата страна, уточни министър-председателят.

„ Колкото и фрагменти да притеглим от чужбина, в случай че приходите в България останат ниски, те ще търсят опция за реализация в други страни. Затова наши съществени цели са повишение на квалификацията, развиване на високотехнологичния бизнес, привличане на българите от чужбина, тъй като всички желаеме да живеем добре в своята страна “, съобщи акад. Денков.

Успоредно с улеснението на достъпа до българския трудов пазар на работна ръка извън и усъвършенстването на периодите за бизнеса е значима и интеграцията на тези хора, акцентира министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов. Той уточни, че дълготрайното решение на казуса с дефицита на фрагменти е друго – развиване на човешкия капацитет в България посредством стратегии за преквалификация, посредством дуално образование, даже посредством релокация на служащи и експерти от един район в различен. Разчитаме на нови вложения за повишение на успеваемостта на стопанската система, акцентира министър Богданов.

Университетските консорциуми с присъединяване на бизнеса, изследователските университети, студентските и ученическите практики във компании са единствено част от положителните образци за връзка сред работодатели и обучавани, които показа министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. „ Една от най-успешните стратегии е „ Студентски практики “. В новия програмен интервал на стратегия „ Образование “ тя ще се награди с още един модул – за дуално образование във висшето обучение. Той ще даде опция образованието на студентите и проучванията в науката да се интегрират с развиването на бизнеса “, съобщи министърът.

Изграждането на няколко иновационни долини в страната ни е един от целите на Министерството на нововъведенията и растежа. „ Стремежът на министерството е да ребрандира България като място за нововъведения и правене на бизнес с висока добавена стойност, където се развива  интелектуалният капитал “, сподели министърът на нововъведенията и растежа  Милена Стойчева. Тя заяви, че всички контракти с утвърдените компании, кандидатствали по процедурите от Плана за възобновяване и резистентност, към този момент са подписани. 221 компании от Североизточна България получават за плановете си по процедурата „ ИКТ и киберсигурност “ общо над 4 млн. лева, а по процедурата „ Технологична рационализация “ утвърдените компании от района са 101. Между тях ще се разпределят общо близо 24 млн. лева

„ В предходния програмен интервал близо 4400 работодатели от областите Шумен, Варна, Добрич, Разград и Търговище са получили над 120 млн. лева поддръжка от европейския и от държавния бюджет за вложения в опазване, само че и в основаване на нови работни места. Благодарение на тези средства към 47 000 служащи и чиновници са получили работа “, съобщи по време на полемиката министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова. Тя акцентира, че над 1 милиарда лева са планувани за адаптиране на работната мощ към новите условия на пазара на труда за интервала 2023-2027 година.

Днешният конгрес е обща концепция на премиера и посланичката на Република Турция в България Айлин Секизкьок, която също взе участие в него. Тя показа, че в нашата страна работят 70 огромни турски компании, които са вложили 2,5 милиарда евро. Те обезпечават прехранване на 15 000 българи.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР