Четири месеца преди да натъпче с камъни джобовете на палтото

...
Четири месеца преди да натъпче с камъни джобовете на палтото
Коментари Харесай

Последният роман на Вирджиния Улф излезе на български в ново издание

Четири месеца преди да натъпче с камъни джобовете на палтото си и да се хвърли в реката, Вирджиния Улф поставя точката на романа „ Между дейностите ”. Знаела ли е, че той ще бъде последната точка на земния и писателския ѝ път, можем единствено да гадаем и да търсим знаци. В този разказ, също като великия Шекспир епохи по-рано, тя пояснява живота като зрелище, в което всички сме участници.

На книжния пазар у нас към този момент се предлага новото му издание в познатия превод на Иглика Василева и с логото на „ Лист ”. Корицата на книгата е дело на Мариета Ценова. Това е третият разказ на Улф в каталога на издателството след „ Вълните ” и „ Орландо ”.

„ Между дейностите ” запраща читателя в провинциална Англия някъде в навечерието на Втората международна война. Всичко се случва в един-единствен ден в къща, където вечерта ще има зрелище. Сюжетът на поставяната пиеса се преплита със сюжета на романа и поради това някои откриватели го преглеждат и като театрална литература.

Вирджиния Улф обрисува всекидневието, нормалните повтарящи се дейности на жителите на едно градче.

„ По традиция значимост в историята имат великите събития, огромните водачи и промяната на столетия, само че има и една друга също толкоз вълнуваща и съвсем непозната история – тази на ежедневния живот. Вирджиния Улф я назовава „ животът на неугледните “ или „ живот сред дейностите “, отбелязва в записка към новото издание преводачката Иглика Василева. Според нея романът разрешава и „ тълкуването, че това, което се случва сред дейностите, т.е. отвън сцената, е същинското зрелище. ”



„ Между дейностите ” отразява в цялостна степен желанието на Вирджиния Улф да преобрази действителността посредством изкуството и да въплъти размишленията си за потока на времето и живота посредством облици и знаци от цялата британска история.

Немалко критици считат този разказ на писателката за недовършен, само че истината е по-различна. Тя завършва ръкописа през ноември 1940 година, а на 28 март 1941 година се самоубива.

Съпругът ѝ Ленард Улф го разгласява няколко месеца по-късно като съпровожда книгата с записка: „ Ръкописът на тази книга е изцяло приключен, само че не беше дефинитивно прегледан за щемпел от Вирджиния Улф, преди да почине. Сигурен съм, че тя нямаше да направи някакви огромни или основни промени в него, въпреки че по всяка възможност щеше да нанесе безчет дребни корекции или дребни преработки, преди да съобщи последните коректури. ”

От издателство „ Лист ” оповестяват, че новото издание на „ Между дейностите ” ще е измежду акцентите на щанда им на идния Коледен панаир на книгата в НДК, където ще се предлага с 20 % отстъпка.

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР